© iStockphoto

Disse øvelser giver størst styrke

Træn eksplosivt og bliv stærkere.

14. juni 2019 af Jesper U. Larsen

Er målet med din træning at øge muskelstyrken i benene mest muligt, så er eksplosive øvelser vejen frem. Det mener i hvert fald de britiske forskere bag et  studie, der sammenligner effekten af eksplosive øvelser med traditionelle styrketræningsøvelser.

Når man laver box jumps, jumping lunges og andre plyometriske øvelser med eksplosive afsæt, sker der en kraftig, kort sammentrækning af musklerne. Og det er ifølge studiet en meget effektiv træningsmetode til at opnå øget styrke.

Størst styrke – ikke muskler

”Traditionel styrketræning består af langsomme sammentrækninger med brug af tunge vægte, hvilket er ret hårdt arbejde. Dette studie viser, at korte, skarpe sammentrækninger er relativt nemme at udføre og en meget givtig måde at opbygge styrke på,” siger forskningsleder Jonathan Folland fra Loughborough University.

Studiet undersøgte effekten af de to typer træning på den store forreste lårmuskel. Mens eksplosive øvelser altså var mest effektive til at øge styrken, så understreger forskerne, at traditionelle styrkeøvelser er bedst til at øge muskelmassen.

Fordel for løbere

Det skal understreges, at de 43 mænd, der deltog i undersøgelsen, var utrænede. Og derfor skal man være påpasselig med at drage for mange konklusioner.

Der er dog ingen tvivl om, at plyometrisk træning kan være værd at overveje – ikke mindst for løbere, der kan opnå bedre løbeøkonomi med eksplosive øvelser.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: