Kvinde der løfter vægte.
© iStock

Du kan løfte mere, når andre kigger

Forskning viser, at det giver ekstra kræfter at blive begloet i fitnesscenteret. Udover ekstra styrke opnår man en ny portion selvtillid samt større motivation.

10. september 2018 af Redaktionen

Bliv stirret på - og løft mere 

Hvis din træningsmakker - eller for den sags skyld en komplet fremmed - kigger på dig, mens du styrketræner, er der en god chance for, at du kan yde lidt mere, end du ellers ville være i stand til. Det er eksperter nået frem til efter at have observeret en gruppe testpersoner, som blev sat til at lave bænkpres. 

Deltagerne skulle gennemføre i alt tre sæt med så mange gentagelser som muligt på to forskellige dage. Første gang var de alene under træningen, og anden gang stod to personer og kiggede på. 

Det gjorde en mærkbar forskel for deltagerne, som ikke blot kunne tage flere gentagelser med publikum på, de oplevede også træningen som mindre hård. Det skete, til trods for at de to tilskuere var fremmede og i øvrigt på ingen måde støttede deltagerne i deres træning - de kiggede bare på i tavshed. 

Så meget giver publikum 

  • Styrke: Da deltagerne i forsøget fik publikum på til deres bænkpres, kunne de tage flere gentagelser i træk. Helt præcist kunne de løfte i alt 11,2 procent mere vægt.

  • Motivation: Efter hvert sæt vurderede deltagerne, på en skala fra 6-20, hvor anstrengende det føltes. Snittet lå på 13 med tilskuere og 14 uden. Træningen føltes altså nemmere med publikum. 

  • Selvtillid: Tilskuere gav deltagerne en større tro på egne evner. De var mere tilbøjelige til at vurdere, at de kunne tage lige så mange gentagelser som i forrige sæt, når der var publikum på.

Kilde: JSCR

Aktiv Træning anbefaler: Effektivt træningssæt

Vil du have en stærk krop og undgå skader? Lige nu kan du få vores store træningssæt til en helt fantastisk intro-pris. Sættet består af et mavehjul, en træningsmåtte og træningselastikker samt en stor guide med øvelser, så du kan træne hele kroppen derhjemme. Derudover får du 3 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, som hver måned er proppet inspiration, motivation og gode råd til din træning. Og det bedste af det hele er, at du får det hele for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Det har aldrig været billigere at komme i form. Læs mere om det fantastiske tilbud her. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: