© istock

Eksplosiv styrke forlænger livet

Vil du leve længere? Så skal du have fokus på at træne eksplosiv styrke. Det viser et studie som en gruppe brasilianske forskere står bag.

29. oktober 2019

En god eksplosiv styrke er vigtig, hvis du gør dig håb om at fejre mange fødselsdage endnu. Det er budskabet fra de brasilianske forskere bag et studie. Eksplosiv styrke er evnen til at udvikle mest mulig kraft på kortest mulig tid. 

Det er en afgørende faktor inden for sportsgrene, hvor der indgår bevægelser som spurt, kast og spring, men det er også din eksplosive styrke, du bruger i hverdagen, når du fx er ved at falde og skal rette hurtigt op, eller når du skal rejse dig fra en stol. 

Til forsøget rekrutterede forskerne 3.878 personer med en gennemsnitsalder på 59 år, som fik testet deres eksplosive styrke, hvorefter de blev fulgt gennem knap syv år. Det viste sig, at den fjerdedel med den dårligste eksplosive styrke havde op til 13 gange højere risiko for at dø i opfølgningsperioden end dem, der lå over gennemsnittet.

BLIV MERE EKSPLOSIV

For at øge din eksplosive styrke skal du forsøge at løfte vægten så hurtigt og kraftfuldt som muligt i dine styrkeøvelser. Når du fx laver bænkpres, presser du vægtstangen bort fra brystet med en eksplosiv bevægelse (dog stadig med god teknik), mens du bagefter sænker den tilbage i langsomt tempo. Du kan også inkludere vægtløftningsøvelser samt plyometriske øvelser som fx box jumps i din styrketræning. 

Kilde: European Society of Cardiology 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: