Udholdenhed

Mænd er muligvis stærkest, men kvinder er markant mere udholdende, viser ny amerikansk forskning.

© iStockphoto

Er mænd eller kvinder mest udholdende?

Få svaret på hvilket køn, der bliver klart mindst udmattet efter naturlig langvarig, dynamisk muskelaktivitet. Kort sagt: hvem der er mest udholdende.

30. august 2017 af Hans Westhausen Gottlieb

Det er velkendt, at mænds absolutte styrke er større end kvinders – i hvert fald generelt set. Til gengæld peger ny forskning på, at kvinder er markant mere udholdende end mænd.

I et forsøg fra University of British Columbia blev en gruppe mænd og kvinder, der alle var på samme formmæssige niveau, sat til at lave en øvelse, der isoleret belastede lægmusklen. De skulle ganske enkelt flekse fodleddet så hurtigt de kunne 200 gange i træk, mens sensorer registrerede hastigheden og kraften i deres bevægelse samt den elektriske aktivitet i musklerne.

Resultatet viste, at mændenes bevægelse var hurtigere og mere kraftfuld i begyndelsen, men at mændene blev mere og hurtigere udtrættet end de kvindelige forsøgsdeltagere.

Bedre kvindelige ultraløbere?

Forskerne valgte netop at teste lægmusklen, da den er essentiel for helt almindelige dagligdagsbevægelser, såsom at stå, gå og løbe.

En af forskerne bag forsøget, Brian Dalton, forventer imidlertid, at resultatet ville være det samme, hvis man målte på andre muskelgrupper.

”Vi ved fra tidligere forsøg, at når det gælder fx ultra-trailløb, så gennemfører mændene typisk hurtigst, men kvinderne er markant mindre trætte i mål. Hvis der bliver skabt en ultra-ultra-marathon, så kan kvinderne meget vel komme til at dominere den disciplin,” udtaler Brian Dalton.

Vil du gerne vide mere om træning, skader, sundhed, motivation og meget mere, så tegn et abonnement på Aktiv Træning lige HER. I magasinet får du al den nyeste viden om træning og inspiration til at leve et sundere og mere aktivt liv.

Kilder: Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism og Science Daily

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: