Sådan er den perfekte armbøjning

Hvis du vil have optimalt udbytte af din træningsindsats, er roligt tempo og teknik vigtigere, end hvor mange du kan tage.

8. november 2017 af Jacob Søndergaard

Sådan laver du den perfekte armbøjning:

Ryggen skal være flad

Hvis du vil være god til at lave armbøjninger, skal du kunne holde rygsøjlen i samme position under hele øvelsen. Der skal kunne stå en skål med vand på dit bækken og ryggen under hele øvelsen. Når du retter opmærksomheden mod at holde ryggen ret, kan det godt gå ud over antallet af armbøjninger, men træningseffekten bliver faktisk større – både hvad angår muskelstyrke og muskelmasse. Desuden forebygger du skader.

Sænk skuldrene

Når du har lagt dig i startpositionen, sænker du skuldrene væk fra ørerne. Det sikrer, at skuldrene arbejder i en hensigtsmæssig stilling, og hjælper dig med at holde rygsøjlen og nakken lige.

Hold nakken ret

Hold hovedet i naturlig forlængelse af kroppen, så nakken er ret, og du hele tiden kigger ned i gulvet. Når man spænder i musklerne, sker der store kraftudviklinger inde i kroppen, der trækker og skubber i knoglerne, men du forebygger fx nakkespændinger og hovedpine ved at holde nakken i neutralposition.

Simultant, tak

En vigtig detalje, som de færreste husker, er, at albue- og skulderleddet skal bevæge sig samtidigt. Så snart albuen bøjer på vej ned, skal skulderen bøje sig tilsvarende. Den simultane bevægelse giver dig både større træningsudbytte og skåner dine led.

Målret dine armbøjninger

© Kenneth Bo Drabæk

Afhængigt af hvor bredt du placerer dine hænder, træner du forskellige muskler mere målrettet. Er hænderne lige under armhulerne, træner du primært bagsiden af overarmene. Den lidt bredere klassiske armbøjning træner i lige høj grad bryst og arme, mens den helt brede armbøjning primært er en brystøvelse. Skift gerne jævnligt mellem de 3 varianter.

Tæl 21, 22, 23

Brug 2-3 sekunder på at komme fra strakte arme og helt ned at røre gulvet. Det tempo opnår du ved at tælle en-og-tyve, to-og-tyve, tre-og-tyve. Hold bundpositionen et kort øjeblik, før du strækker armene så kraftfuldt og hurtigt, som du kan. Begynd straks den næste armbøjning, når du har strakt armene helt ud, så musklerne ikke får en pause.

Spænd op i maven

Mavemusklerne, rygmusklerne og musklerne i dine baller skal arbejde sammen om at holde kroppen helt lige som et bræt, mens du hæver og sænker den fra gulvet. Hold spændingen omkring bækkenet og maven ved at spænde i musklerne.

Tungen op i ganen

Pres tungen op i ganen lige bag ved tænderne. Det forebygger spændinger og dermed hovedpine samt den klassiske fejl med at have hovedet for langt fremme. Ganetricket kan i øvrigt med fordel bruges i forbindelse med alle styrketræningsøvelser.

Undgå 4 typiske fejl

|

© Kenneth Bo Drabæk

  • Mange bøjer nakken bagover – og skærer dermed 20 procent af deres styrke, fordi kroppen ikke kan arbejde optimalt i den stilling. Desuden stiger risikoen for nakkespændinger og hovedpine.

  • Undgå, at skuldrene ryger helt op til ørerne.

  • Kroppen må ikke hænge slapt som en hængekøje, når du er nede.

  • Undgå også at stritte med bagdelen, når du er oppe. Kroppen skal være lige som et bræt hele tiden.

Få mere ud af træningen

Vil du have mere ud af din træning? Så skal du have det rigtige gear. Lige nu kan du få lækker træningstrøje fra Craft sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Trøjen er lavet i et let, blødt og elastisk materiale, der følger dine bevægelser helt suverænt. Den er desuden fantastisk til at transportere den overskydende varme væk fra kroppen, og det betyder, at du kan bruge den til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven, træning i fitnesscenteret eller på løbeturen.


Pulloveren har en værdi af 599 kr., men lige nu kan du få den sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Læs mere om det skarpe tilbud her – og rigtig god fornøjelse med din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: