Skal jeg droppe løb, hvis jeg vil have store muskler?

Svaret afhænger af, hvor trænet du er, mener forskere.

Mange af de pumpede gutter i fitnesscentret kunne aldrig drømme om at stille sig op på løbebåndet efter at have løftet vægte. Det er nemlig en udbredt opfattelse, at man skal holde sig fra at dyrke styrketræning og cardio samtidig, hvis målet er at få store muskler.

Men har det hold i virkeligheden? Det har australske forskere set nærmere på ved at gennemgå den eksisterende forskning. Og de konkluderer, at samtidig styrke- og udholdenhedstræning (såkaldt ”concurrent training”) ganske rigtigt virker hæmmende på muskelvækst og styrkefremgang, sammenlignet med hvis man kun dyrker styrketræning.

Intet problem for begyndere

Interessant nok afhænger det tilsyneladende af, hvor længe du har trænet, skriver forskerne.

Hos begyndere går styrke- og muskeludviklingen nemlig ikke langsommere, bare fordi man dyrker udholdenhedstræning sideløbende med styrketræningen. Det er en effekt, der først opstår hos trænede personer.

Løb er værre end cykling

Det er heller ikke uden betydning, hvilken type udholdenhedstræning du laver. Især løb kan begrænse effekten af din styrketræning, mens cykling ikke har samme negative effekt.

Forklaringen menes at være, at løb er mere belastende for kroppen. Så hvis du styrketræner for at blive et muskelbundt, men også gerne vil høste de sundhedsgevinster, der er ved udholdenhedstræning, kan det måske være en god idé at vælge mere skånsomme træningsformer end løb.

Source #The Journal of Physiology

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: