Kvinde der styrketræner.
© iStock

Slankemyte: Man kan ikke tabe sig med styrketræning

Selvom du forbrænder få kalorier, er styrketræning stadig gylden slankemotion. Vi går bag om myten og forklarer, hvorfor styrketræning er godt ved vægttab.

4. april 2019 af Martin Kreutzer

Er det rigtigt at man ikke taber sig af styrketræning? 

Den falske teori 

Kalorieforbruget er så lavt, når du styrketræner, at det nærmest er spild af tid at rykke ned i fitnesscenteret. Du er meget bedre tjent med at dyrke kredsløbstræning, hvor udbyttet pr. minut er 2-5 gange så højt.

Fakta

Det er korrekt, at du forbrænder relativt få kalorier, mens du styrketræner. Det ændrer dog ikke på, at det er gylden slankemotion!

En af de ting, der taler for styrketræning, er, at du ikke kun forbrænder kalorier, mens du er i gang – du har en opskruet forbrænding i flere døgn efter. Du kan faktisk forbrænde op til 50 procent flere kalorier end det, som umiddelbart opnås under selve træningen. 

Vigtigere er dog, at styrketræning under slankekuren er garant for en optimal kropsforandring og et langt mere æstetisk resultat. Vægttab handler jo reelt ikke om at smide kilo, men om at komme af med kropsfedtet, og her er styrketræning genial.

Ved at udfordre musklerne 2-3 gange om ugen, mens du taber dig, sikrer du, at 90-100 procent af vægttabet er rent fedt.

Slanker du dig uden styrketræning, må du forvente, at kun 60-80 procent af vægttabet er tabt fedt. Resten kommer fra afbrændt muskelmasse. Nettoresultatet er derfor langt mere interessant, når der er styrketræning indover.

Som et ekstra plus hjælper den vedligeholdte muskelmasse dig med at forblive slank, for jo større musklerne er, jo mere forbrænder du, selv når du ligger på sofaen.

Løsning

Prioritér styrketræning med fokus på at træne kroppens store muskelgrupper i lårene, ballerne, øvre ryg og bryst. Det mest effektive er at gå i fitnesscenter og lave klassiske øvelser som squats, bænkpres og lat pull-down. 

Sørg for at vælge en belastning, der presser musklerne. Målet er 3-4 sæt med 8-15 gentagelser af hver øvelse. Hold pauserne korte, under 1 minut. Det udfordrer muskelmassen maksimalt.

Har du ikke mulighed for at træne i fitnesscenter, så kan du også nå ret langt med hjemmetræning, hvor du laver armstrækkere, kropshævninger og squats. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilket sundhedsråd har du sværest ved at følge?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: