© iStockphoto

Styrketræning forlænger dit liv

Håber du på et langt og lykkeligt liv? Så skal du til at finde håndvægtene frem.

17. april 2019 af Christian Thestrup

Der er mange fordele ved styrketræning. Det er sundt, du får en flot krop – og så lever du længere. Det viser et studie fra Penn State College of Medicine, Pennsylvania, USA.

Her har man færdiggjort et studie, hvor man har indsamlet data fra 30.000 personer - fra de var 65 år og 15 år frem i tiden. I løbet af den periode døde en tredjedel af deltagerne, men det viste sig, at dem, der løftede vægte to gange om ugen, havde 46 procent større chance for at leve længere end de andre i gruppen.

Nogen vil måske sige, at folk, som løfter vægte, i forvejen er i bedre form end andre, men det er langt fra hele forklaringen. Selv når forskerne havde korrigeret for faktorer som rygning, alkoholforbrug, BMI og kroniske sygdomme sygdomme som sukkersyge og forhøjet blodtryk, havde dem, som løftede vægte, en 19 procent større sandsynlighed for at overleve deres jævnaldrende.

Så hvad er forklaringen? Udover at styrketræning holder din krop i gang, styrker det dine muskler, din udholdenhed, din balance og dine knogler, og det er supervigtigt. Ældre har nemlig større tendens til at falde og brække noget end yngre mennesker, og det kan være farligt, da det er endnu sværere at holde kroppen i gang, hvis man er bundet til en krykke eller en rullestol.

Derfor er der altså ingen grund til at stoppe med at løfte vægte, bare fordi du bliver ældre. Tværtimod…

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilket sundhedsråd har du sværest ved at følge?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: