Kvinde løber op af en trappe.

Det er optimalt at lægge konditionstræning og styrketræning på separate dage, men vil du spare tid, kan du godt klare begge dele i samme træningspas. Så bør du starte med den type træning, du prioriterer højest.

© iStock

Styrketræning og HIIT er et godt match

Dyrker du styrketræning med det formål at få store muskler, kan det være en god idé at dyrke kort og hård konditionstræning som supplement, konkluderer studie.

13. november 2019 af Redaktionen

Derfor skal du kombinere styrketræning med HIIT

Tidligere studier har vist, at lange løbe- eller cykelture ved siden af styrketræningen kan hæmme muskelvækst og styrkefremgang, sammenlignet med hvis man kun dyrker styrketræning. 

Men ifølge et nyt studie gælder det ikke, hvis man gennemfører sin konditionstræning som HIIT, der dækker over benhårde intervaller, hvor man giver den fuld skrue i få sekunder, afbrudt af kortere eller længere pauser. 

Folkene bag det nye studie har gennemgået den eksisterende forskning og fastslår, at HIIT ikke er en begrænsende faktor for muskelvækst hos personer, der også løfter vægte. 

Heller ikke styrken i overkroppen bliver påvirket i negativ retning, når man dyrker både styrketræning og HIIT. Kun når det gælder styrken i underkroppen, kan kombinationen af HIIT og styrketræning give en smule dårligere resultater end ren styrketræning. 

Ifølge forskerne er der dog tale om minimale forskelle, og det skal holdes op mod den forbedrede kondition og de mange andre sunde effekter, man opnår med HIIT. Forskningen peger desuden på, at man helt kan undgå en negativ påvirkning af styrken, hvis de to typer træning laves med 24 timers mellemrum.

Læs også: Vil du have en top-effektiv intervaltræning? Så er tabata lige noget for dig. Se her, hvordan du gør.

Igang med HIIT

  • HIIT-metoden kan bruges til mange forskellige træningsformer, fx løb, cykling, svømning, roning og styrkeøvelser med egen kropsvægt. 
  • Et HIIT-træningspas varer typisk under 20 minutter. 
  • Længden af in terval ler og pauser kan varieres på man ge måder. I fitnesscenteret kan du fx køre en stribe all-out-sprinter a 30 sekunder på kondicyklen afbrudt af 60-sekunderspauser. 
  • Du skal give den fuld gas. Træn med den højeste intensitet, som du kan holde gennem hele det fastsatte interval. 
  • Start altid med cirka 5 minutters opvarmning, før du træner HIIT.

Kilde: Journal of Sports Sciences

Læs også: Vidste du at kosttilskuddet BCAA har en mentalboostende effekt hvis det indtages inden træning? Bliv klogere på BCAA lige her. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: