Push-up

Nogle af de bedste styrkeøvelser kræver hverken vægtstænger, håndvægte eller andet udstyr. Så på en varm sommerdag, hvor fitnesscenteret ikke trækker, kan du sagtens sammensætte et effektivt træningsprogram, der kan laves i parken, på stranden eller i haven. En af de suveræne kropsvægtsøvelser er den klassiske push-up. Her zoomer vi ind på teknikken, så du kan tage dine push-ups til nye højder.

Fordele ved push-ups

  • Push-ups kræver intet udstyr, så du kan lave øvelsen hvor som helst, når som helst. 
  • Du træner mange muskler på en gang. Ud over brystmusklerne får også skuldre, triceps og mave en god gang træning. 
  • Push-ups giver en stærkere kropskerne, da musklerne i ryg og mave skal arbejde hårdt for at holde kroppen stabil. Øget styrke i coremuskulaturen er bl.a. med til at give en bedre kropsholdning og forebygge rygsmerter.
  • Variationsmulighederne er nærmest uendelige. De mange varianter af øvelsen sikrer, at du løbende kan gøre dine pushups hårdere, så du bliver ved med at udvikle din styrke.

Værd at vide

Er det for svært?

Undlad at lave dine pushups på knæene, hvis du har brug for en nemmere variant. Lav dem i stedet op ad en bænk, et lavt bord eller smithstativet i fitnesscenteret, så fastholder du træningen i at være strakt ud i hele kroppen.

46.001 er verdensrekorden for flest push-ups på 24 timer. Det var i april 1993, at amerikanske Charles Servizio satte rekorden, som dermed har holdt i 24 år. Hans brydetræner i gymnasiet brugte push-ups som afstraffelse, når eleverne præsterede dårligt, og det gjorde Servizio til en push-up-haj.

En ægte klassiker

Mennesker har lavet push-ups i århundreder, og ikke mindst i militæret har øvelsen en stolt tradition. Det siges, at den romerske kejser Konstantin den Store (ca. 280-337) beordrede sine soldater til at lave øvelsen, men hvor lang tid den går tilbage, vides ikke med sikkerhed.

Sådan laver du perfekte push-ups

Du træner:

Bryst og mave.

Startposition:

Læg dig på gulvet, og hvil på strakte arme. Placér hænderne lidt længere ude end dine skuldre. Gør kroppen stiv som et bræt.

Bevægelsen:

Bøj i albuerne, og sænk roligt kroppen ned til gulvet. Stræk så kraftfuldt armene igen.

Tempo:

Roligt ned, hurtigt op.

Antal:

15 sekunder.

Gå videre til Hip-up

Denne øvelse er en del af Træningsskolen: Stærk og trimmet med 20+10, del 3

Tre gode varianter af push-ups

Diamond push-up

Denne variant går ud på, at du samler hænderne, så tommel- og pegefingre danner rudertegnet fra kortspil. Ved at placere hænderne i denne position, når du laver push-ups, flytter du en stor del af belastningen fra bryst og skulder til triceps.

T-push-up

Når du kommer op på strakte arme i din push-up, roterer du over på den ene side og strækker armen op mod loftet. Det kræver et ekstra kraftfuldt pres at komme op i denne T-position, og samtidig arbejder du med din koordination og balance.

Enarms-push-up med støtte

Vil du lære at lave push-ups med én arm, så start med denne variant, hvor du har den ene arm langt ude til siden og evt. lidt oppe på fingrene. Denne arm er kun støtte, mens du presser dig op med vægten liggende mest på den anden arm.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: