Kettlebell - 5 geniale kettlebell-øvelser
En kettlebell er et genialt træningsredskab © Istock

5 geniale kettlebell-øvelser

Kettlebell har været brugt af russerne i flere hundrede år – og nu er det din tur! Her får du 5 supereffektive kettlebell-øvelser med videoinstruktion.

30. december 2017 af Pierre Maegaard Knudsen.

Kettlebell - et genialt træningsredskab

Kettlebell har de seneste år været noget af det hotteste i fitnesscentrene. Og det er fuldt fortjent, for den lille kanonkugle er et genialt træningsredskab.

Her får du 5 gode øvelser med kettlebell. Du kan bruge dem samlet som et helt program, eller bruge dem enkeltvis sammen med andre øvelser i fitnesscentret.

Kettlebell-program

Vælger du at bruge øvelserne som et program, kan det fx se sådan ud:

 • Enhåndssving: Tag 10 gentagelser med hver hånd.
 • Clean & pres: Tag 10 gentagelser med hver hånd.
 • Windmill: Tag 5 gentagelser med hver hånd.
 • Rack lunges: Tag 10 gentagelser med hvert ben.
 • Plank row: Tag 5 gentagelser med hver hånd.
Derefter holder du 2 minutters pause. Gentag så hele serien igen to gange, så det bliver tre omgange i alt.

Øg sværhedsgraden
Efterhånden, som du bliver bedre, kan du arbejde hen imod at køre hele serien af øvelser uden pauser mellem øvelserne. Når det lykkes, kan du skære de 2 minutter mellem hver omgang ned til 1 minut og til sidst køre alle tre omgange uden pauser. Når du har klaret det, kan du enten vælge at tage en ekstra omgang eller to for at træne din udholdenhed, eller du kan rykke op til en tungere kettlebell og gå tilbage til tre omgange med pauser og så arbejde derfra igen.

Rackposition
Du skal bruge den såkaldte rackposition i flere af øvelserne. Her bøjer du armen og lader din kettlebell hvile i V’et mellem over- og underarmen. Din underarm peger ind mod midten af brystet.

Kettlebell-øvelse 1: Enhåndssving

 • Begynd med kettlebell’en placeret på gulvet cirka en fods længde foran dig. Bøj i hoften, ræk frem og tag fat om håndtaget.

 • Sving kettlebell’en tilbage mellem benene. Ryggen skal være strakt, og bevægelsen foregår i hoften. Benene skal kun være let bøjede.

 • Aktivér nu musklerne i baglår, balder og ryg, og pres hoften frem til oprejst stilling, så kettlebell’en svinges frem til vandret. Det er vigtigt, at ryggen er strakt og aktiveret, så skuldrene holdes på plads i svinget.

 • Lad kettlebell’en svinge ned og tilbage mellem benene. Undgå at bøje i hoften, før armen, der svinger, er inde ved låret igen. Hvis du bøjer for tidligt i hoften, lægges der unødigt stor vægt på lænden, og det øger risikoen for skader.

Kettlebell-øvelse 2: Windmill

 • Stil dig med din kettlebell i rackposition, og pres den herfra lodret op i strakt arm. Lås albuen, og kig på kettlebell’en.

 • Drej fødderne i modsat retning af den arm, som holder kettlebell’en.

 • Skub hoften ud til siden, og placér den frie hånd på modsatte ben.

 • Sænk nu langsomt kroppen, indtil den frie hånd rører gulvet. Sørg hele tiden for, at maven er spændt, hoften skubbet ud til siden, og øjnene er på kettlebell’en.

 • Pres nu op igennem skulderen, mens du rejser kroppen til lodret igen – stadig med øjnene på kettlebell’en. Når du står helt oprejst, sænker du din kettlebell til rackposition.

Kettlebell-øvelse 3: Clean & pres

 • Begynd ‘cleanet’ med at udføre et enhåndssving. Sving kettlebell’en fremad, og bøj armen let, når kettlebell’en når op i hoftehøjde, og vip så kettlebell’en over hånden. Undervejs i vippet placeres armen ind mod siden af brystkassen, mens kuglen lægges mod armen i en blød bevægelse. Du har nu udført et ‘clean’ og har din kettlebell i rackposition.

 • Pres kettlebell’en lodret op, og hold albuen ind til siden hele vejen op. Sænk så din kettlebell til rackposition og derfra tilbage mellem benene.

Kettlebell-øvelse 4: Rack lunges

 • Begynd stående med din kettlebell i rackposition.

 • Tag et langt skridt fremad med det ene ben. Holder du din kettlebell i højre hånd, træder du frem med højre ben.

 • Hold din vægt centreret over hofterne, og sænk det bagerste knæ lodret mod gulvet.

 • Pres nu op gennem benene, indtil bagerste ben er udstrakt, og træd igen frem til udgangsstillingen.

Kettlebell-øvelse 5: Plank row

 • Stil to kettlebells en skulderbredde fra hinanden, og læg dig i udgangsstillingen til push-ups med hænderne på håndtagene. Sørg for at stabilisere hele kroppen, og spænd i mave, ryg og hofter. Har du kun én kettlebell, kan du bruge en skammel eller en kasse af samme højde til den anden hånd.

 • Dine skuldre skal være vandrette og på linje med hinanden, og det samme gælder hofterne. Sørg for, at de bliver der under hele øvelsen.

 • Hold albuerne ind til siden, og træk nu din kettlebell op, indtil hånden rører ribbenene. Spænd i kroppen, så du er fuldstændigt stabil. Sænk derefter din kettlebell til gulvet igen.

BEMÆRK! Har din kettlebell en meget lille bund, skal du være ekstra opmærksom på stabiliteten i håndleddene.

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: