Træn småt før stort

Ny forskning rokker ved gammel teori om træningsrækkefølge.

3. maj 2010

Inden for styrketræning har eksperterne i mange år sagt, at man skal træne de store og synlige muskelgrupper før de små og dybtliggende muskelgrupper. Idéen er, at træningen af de store muskelgrupper derved ikke forringes på grund af træthed i de små muskelgrupper. Men en ny undersøgelse vender op og ned på den teori.

I undersøgelsen fra Elon University i North Carolina deltog 29 almindeligt trænede forsøgspersoner, som alle gennemførte 2 træningspas bestående af de samme 9 øvelser. Resultatet var, at forsøgspersonerne kunne lave flere gentagelser, når de små muskelgrupper blev trænet først, hvorfor forsøgspersonerne gennemførte et større træningsvolumen under denne træningsstruktur. Forsøgspersonerne opfattede dog ikke træningen som hårdere, men nød faktisk træningen mere.

Forskerne konkluderer, at træning af små muskelgrupper før store kan være en fordel for mange. Mere garvede atleter og bodybuildere vil dog efter alt at dømme stadig få mest ud af at træne de store muskelgrupper først.

Source #2009

Source #Journal of Strength and Conditioning

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: