svømmere crawler i åbent hav
Hop i bølgen blå© Foto: iStock

5 tips til at komme i gang med havsvømning

Svømning i havet er både genial motion og en fantastisk naturoplevelse. Der er dog lige 5 ting, du bør vide, inden du kaster dig ud i det åbne vand.

24. juni 2022 af Redaktionen

Forbinder du svømning med klorvand og firkantede bassiner med endeløse rækker af kedelige fliser på bunden? Så venter der en masse store oplevelser på dig ude i det åbne hav.

Her kan du se på dyr og planter på bunden, mens du glider forbi i overfladen, ligesom strømmen, bølgerne og temperaturen gør hver tur unik. Her er 5 råd til at komme godt i gang.

Har du styr på, hvad en Ironman er? Vi giver dig alle svarene i denne artikel.

1. Svøm i dragt

Du behøver ikke en dragt, men som ny havsvømmer er det en god idé. Den gør, at du ikke fryser så nemt, og sammen med saltvandet holder den dig flydende, så du kun skal tænke på at bevæge dig fremad. Du kan sagtens nøjes med en billig neoprendragt, indtil du ved, om det er noget for dig. Den skal bare sidde tæt til kroppen, og så skal området omkring skuldrene være ekstra tyndt.

2. Bliv set i vandet 

I modsætning til en pool deler vi havet med mange andre. Robåde, kajakker og windsurfere kan have svært ved at se, om der ligger en svømmer gemt bag den næste bølge. Husk derfor en farvestrålende badehætte samt en såkaldt havtaske. Det er en slags oppustelig bøje, som du trækker efter dig, så du er nemmere at se. Du kan også have dine nøgler i den.

3. Orientér dig

Det er nemt at svømme ligeud i svømmehallen, fordi man bare følger fliserne på bunden. Sådan er det ikke i havet. Her skal du ofte kigge op for at se, om du er på rette vej, for der er som regel strøm, bølger og vind, som gerne vil have dig i en anden retning. Vælg et punkt ude i horisonten, som du sigter efter, og kig op for hvert 10. armtag, så du kan rette ind. Ved crawl gør du det på den måde, at du – når din hånd rammer overfladen – trykker ekstra hårdt, mens du i samme bevægelse kigger op og frem. Det løfter dig en smule op, så du kan se bedre.

4. Svøm sikkert

Ud over at gøre dig synlig skal du også huske disse råd til sikkerheden:

A) Svøm aldrig alene. Hav en makker med, så I kan holde øje med hinanden og hjælpe, hvis der opstår problemer. Selv 20 meter kan være langt at svømme ind til kysten, hvis man får krampe eller bliver dårlig.

B) Tjek vejrudsigten hjemmefra. Du kan sagtens svømme i regnvejr, men hvis der er udsigt til lyn og torden, skal du holde dig hjemme.

C) Tjek strømmen. Det er fantastisk at svømme med strømmen, men svømning imod strømmen er hårdt, så husk, at du også skal have kræfter til at komme hjem igen.

5. Væn dig til det

Forbered dig på, at det er noget helt andet at svømme i havet. Bunden er blød, der er planter og søgræs, som kan strejfe dine fødder, og så er der både fisk og vandmænd. Det kan give et sug i maven, når der pludselig er 10 meter ned til bunden, eller du måske slet ikke kan se den længere. Og det er helt almindeligt, hvis du synes, at det er lidt mærkeligt. Men giv ikke op! Du vænner dig til det, og pludselig er det bare en del af den fantastiske oplevelse, vi kalder havsvømning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: