© iStockphoto

OL 2016: Eksperter advarer mod at bruge havet i Rio

Havet ud for Rio er så beskidt, at eksperter advarer atleterne mod at svømme i det

2. august 2016 af Christian Thestrup

Blev du ikke udtaget til at konkurrere i marathon-svømning eller triatlon ved de Olympiske Lege i Rio? Det skal du ikke være ked af. Vandet i havet ud for storbyen er nemlig så forurenet, at læger nu advarer mod, at man hopper i det. I Rio findes der nemlig stort set ikke den ting, der ikke bliver lukket ud i havet, når de 12 millioner indbyggere er færdige med det – lige fra skrald til menneskeligt affald (ja, den slags…). Fiskere fortæller, at de ofte møder alt fra fjernsyn til møbler og døde hunde, når de sejler afsted. Ja, selv lig dukker der op.

Da Brasilien i 2009 vandt retten til at afholde OL, lovede myndighederne ellers, at man ville rense 80 procent af det vand, der blev ledt ud i havet. Det er dog langt fra sket, og da man sidste år målte bakterie-niveauet i havet, var det visse steder 1,7 million gange højere, end hvad vi i Europa vil betegne som bekymrende.

Eksperter, som den engelske avis The Independent har talt med, anslår, at tre teske-fulde havvand er nok til at gøre dig syg, og de advarer ligefrem mod, at man stikker sit hoved ned i vandet. Det bliver dog lidt svært at undgå for triatleterne og marathonsvømmerne, der skal tilbagelægge henholdsvis 1,5 og 10 km. i havet ud for Rio. Ved sidste års mesterskaber i surfing blev en fjerdedel af deltagerne syge med feber og diarré, ligesom både roere og sejlere er blevet syge, efter de har været på havet, så der skal ikke meget til.

Derfor tager mange atleter nu forebyggende antibiotika, ligesom nogle eksperimenterer med dragter og handsker, så de ikke kommer i kontakt med vandet. Imens afviser myndigheder i Brasilien dog, at det står så galt til, men indtil de selv tager en svømmetur, virker de ord lidt tomme.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: