Under træning Tænk dig til mere energi. © Colourbox

Tænk dig til mere energi

Når pulsen stiger, gælder det om at få dine tanker til at arbejde for og ikke imod dig.

31. januar 2019

Lær dine tankemønstre at kende, så du ikke lader dig overtale af din dovne hjerne.

Den indre dialog Den indre dialog er de tanker og stemmer, der konstant kører rundt i hovedet på dig a la "jeg orker ikke mere" eller "yes, hvor det kører". For at præstere dit ypperste skal du lære, hvordan du bevidst styrer disse tanker i en positiv retning og ikke lader dig fange i en negativ tankespiral. Derved vil du rent faktisk få større energi, fordi din krop reagerer på, hvad du tænker. Prøv fx at arbejde med:

  • Mantraer eller plussætninger

  • Find et mantra, der motiverer dig, som fx "jeg kan, og jeg vil", eller omformuler de negative tanker, der kommer, når du er presset, til plussætninger som "jeg er utrættelig" eller "jeg har stærke ben". Det lyder banalt, men hvis du gentager dit mantra igen og igen, vil du mærke, hvordan dit fokus ændrer sig til det bedre.

  • Aktive bekræftelser

  • Giv dig selv komplimenter undervejs som "jeg har aldrig løbet så godt før" eller "min krop bliver stærkere for hvert tråd, jeg tager". Til konkurrencer kan du søge bekræftelse i tilskuernes klappen og tage alle positive tilråb for gode varer. Det forstærker dine positive tanker.

Omfortolkning Omfortolkning betyder, at du omdefinerer de signaler, følelser og tanker, der ellers er negative, til noget positivt. Det kan være en effektiv teknik, når du skal arbejde med blandt andet smertekontrol, udholdenhed, nervøsitet og præstationsangst. Her er 4 eksempler.

  • Påmind hyppigt dig selv om, at du træner, fordi du kan lide det!

  • Opfat fysisk ubehag som smerte og træthed som et udtryk for, at du træner virkelig intenst. Hvis du tænker, at "sidst jeg følte sådan, satte jeg personlig rekord", "det er nu, det giver noget" eller "fedt at mærke, at jeg træner igennem", slipper du af med den negative energi, som kommer, når man kun fokuserer på, at man føler sig slidt.

  • Bryd din træning op i bidder, og lav mentale forhandlinger med dig selv. Sig fx til dig selv, at "jeg skal blot nå op til toppen af bakken", "jeg holder tempoet endnu 1 km, og så ser jeg, hvordan benene har det", "nu er jeg over halvvejs", "nu har jeg nået to tredjedele" osv.

  • Kræv bevis for dine negative tanker - ofte reagerer du nemlig ikke på fakta, men på din egen fortolkning af en given situation. Føler du, at dine lunger er ved at eksplodere, at du er en fiasko, eller at alle kigger skævt til dig, så spørg dig selv, om det virkelig forholder sig sådan. Hvilke beviser er der?

Koncentration Skal du præstere optimalt, er det vigtigt, at du er fokuseret og ikke lader dine tanker glide væk undervejs. Ellers risikerer du at miste fart og kraft. Hold fokus ved fx at skifte mellem at zoome indad og udad.

  • Zoom indad Gennemgå forskellige dele af din krop. Slap af i skuldre, arme og hænder. Fokusér på din vejrtrækning og på dine bens bevægelser. Alt sammen vil hjælpe dig til at holde fokus på den præstation, som du er i gang med lige nu.

  • Zoom udad Betragt omgivelserne nøje. Hvordan ser træningslokalet ud, menneskerne omkring dig eller vejen foran dig. Tæl, hvor mange murstenshuse du passerer, eller hvor mange skridt/tråd der er mellem lygtepælene.

Smil Er du midlertidigt løbet tør for overskud til at tænke positivt, så gør noget fysisk: Smil, ret ryggen, klap, lav high-fives - kort sagt: Opfør dig som en vinder. Derved sender du overskudssignaler af sted til hjernen, som kvitterer positivt i form af et skud ny energi.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: