© Colourbox

9 ud af 10 ironmen får skade

Triathlon er blevet folkesport. Men skaderisikoen er høj, når ambitiøse motionister kaster sig over ironmandistancen, viser norsk studie.

25. november 2013

Trisporten oplever voldsom vækst i disse år. Især de store ironman- og halv ironman-stævner trækker mange nye udøvere.

Vi har ofte hyldet trisporten for dens alsidighed, men selvom den fysiske belastning fordeles over tre discipliner, risikerer triatleter også at bevæge sig ind i skader.

Forskere fra School of Sport Sciences i Oslo har kigget på forekomsten af skader blandt triatleter, der trænede frem mod en ironman.

Så mange ironmen bliver skadet

De fandt, at 87 pct. af triatleterne blev skadet i løbet af de sidste 6 måneder op til ironmanstævnet. 56 pct. blev så skadede, at det fik markant betydning for træningen.

Ud over overbelastningsskader blev 41 af 174 – eller næsten en fjerdedel af rytterne – skadet, fordi de styrtede på cyklen.

Ifølge Christian Neergaard, fysioterapeut og master i idræt og velfærd, skyldes den store forekomst af skader den massive samlede træningsbelastning.

– Det slider voldsomt på kroppen, og en stor risiko for de nye triatleter er overtræning og deraf skader, siger Christian Neergaard.

Her kan du læse om, hvordan man træner mest optimalt til en ironman.

Her bliver triatleter skadet:

87 pct. af triatleterne bliver skadet. Se her, hvilke dele af kroppen der især bliver ramt.

24 %: Akutte skader fra cykelstyrt. Uerfarne cykelryttere liggende i en smal tribøjle med 40 km/t. er en dårlig kombination, så rigtig mange af de triatleter, der ikke kommer fra cykelsporten, må en tur i asfalten.

23 %: Lænd og nedre del af ryggen. Knap en fjerdedel oplever skader i lænd og ryg. Det skyldes ifølge fysioterapeut Christian Neergaard de mange timer på cyklen efterfulgt af løb. Når ryggen er træt efter cyklingen, er den ekstra udsat under løb.

25 %: Knæ. Knæene bliver styrket af cyklingen. Men de rigtig mange timer, nye triatleter trods alt bruger i løbeskoene, giver også knæskader – ligesom en forkert indstillet cykel også belaster knæet markant.

23 %: Underben. Skinnebensbetændelse og betændte akillessener er typiske triskader. Det skyldes ifølge Christian Neergaard, at triatleterne har en kondition, der gør, at de kan presse kroppen mere, end især underbenene kan holde til.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: