Xterra mountainbiking sti buske

Crosstri: Tri i terrænet

Trisporten har kastet sit renskurede image af sig, har forladt den varme asfalt og er søgt ud i terrænet. Crosstri foregår i våddragt, på mountainbike og i trailsko og er et fænomen i hastig vækst. Nu kommer sportens største løbsserie til Norden.

24. marts 2014 af Lasse Lyhne

Triathlon i terrænet,

crosstri

eller offroadtri – vi taler om det nyeste skud på triathlonsportens hastigt voksende stamme. Her er vi meget langt fra det glatragede image, der kendetegner traditionel triathlonsport.

Dråbehjelmen, enkeltstartscyklen og kompressionstøj er erstattet af en robust mountainbike, grovknoppede trailsko og en konkurrencemenu med masser af højdemeter. Crosstri flytter nemlig de kendte discipliner ud i terrænet og søler dem til. Svømning i søer, mountainbiking over bjerge eller gennem skove og løb i bakket, ufremkommeligt terræn.

Crosstri er relativt nyt. Det første løb blev afholdt på Hawaiis næststørste ø, Maui, i 1996 for en lille skare på bare 126 atleter. I starten af nullerne begyndte løbet at vokse og brede sig fra Hawaii til først andre amerikanske stater og senere hele verden. I dag afvikles der Xterra-crosstristævner i 19 forskellige lande verden over, og der er flere hundrede events under Xterra-navnet.

I 2014 rammer Xterra så Norden. Eventmagerne i ‘løbefirmaet’ Running26 står bag en række Xterra-begivenheder sommeren over i Danmark, Norge og Sverige. Men man kan naturligvis også dyrke crosstri uden om Xterra-brandet. Mange triklubber arrangerer stævner ude i naturen, og interessen for dem er stærkt stigende.

– Crosstrien rider selvfølgelig med på den enorme succes, som trisporten oplever i disse år, men den trækker også på en stribe andre tidstypiske tendenser, siger Trygve Laub, der forsker i danskernes motionsvaner ved Idrættens Analyseinstitut.

– For det første er crosstrien en del af den ‘back to nature-tendens’, vi ser med fx natural running og fitness i det fri. Vi går efter det simple i en stadig mere kompleks verden. For det andet trækker crosstrien på den samme popularitet som sportsgrene som crossfit, trailløb og adventureraces oplever. Her er adrenalinen og oplevelsen i høj grad i fokus samtidig med, at det er sport, der sender nogle af de rigtige signaler. Vi brander os selv som rå og dedikerede og viser, at vi kan sætte os et stort mål, iværksætte den rigtige plan og nå målet. Det er værdier, der er i høj kurs i dag, også uden for træningsmiljøet, siger Trygve Laub.

Crosstri: Plads til sjov

Crosstri appellerer til en bred gruppe af atleter. Man møder triatleter, der har noget at byde på i kraft af deres alsidighed og enorme ‘motor’, men som også ofte kommer til kort på de tekniske passager. Her har mountainbikerne det godt, men modsat trailløberne døjer de på løbeturen.

Xterra-løbene er kendt for deres gode stemning, hvor der er plads til alle, og en kæk bemærkning altid er værdsat. Selvom det er hårdt, er distancerne mere overkommelige end en halv eller en hel ironman. De varierer ofte lidt alt efter rute og omgivelser, men består typisk af 1.500 meter svømning, 30 km mountainbike og 10 km trailløb.

### Crosstri i baghaven: Crosstriens største brand, Xterra, kommer til Norden til sommer. Udover crosstri bydes på en række events under Xterra-brandet – alle med appel til den brede motionist. **Danmark** * **11/5 Xterra Offroad-Duathlon i Gribskov.** 2 distancer. * **31/8 Xterra Denmark.** Kvalifikationsløb til Xterra-VM på Maui. * **14/9 Xterra Aarhus.** 2 distancer. * * * **Sverige** * **13/7 Xterra Sweden.** Kvalifikationsløb til Xterra-VM på Maui. * * * **Norge** * **29/6 Xterra Norway.** Kvalifikationsløb til Xterra-VM på Maui.

Se mere her!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: