Michelle Vesterby løber

En typisk træningsuge for Michelle Vesterby består af ca. 30 timers træning fordelt på 2-3 daglige træningspas. Dertil kommer diverse behandlinger i form af fx massage, vakuumbehandling og akupunktur. 

© Jesper Grønnemark

Triatlet Michelle Vesterbys vej til toppen

Nr. 8, 4 og 6. Den danske professionelle triatlet Michelle Vesterby er tre gange sluttet i top-10 ved VM i ironman på Hawaii. Til oktober kaster hun sig ud i endnu et forsøg på at nå det podie, hvor ingen dansk kvinde nogensinde har stået.

22. august 2017 af Hans Westhausen Gottlieb

“Top-10 i en af verdens hårdeste konkurrencer er stadig flot”

Michelle Vesterby stod frustreret under en gul pavillon i vejkanten og ventede. Hun havde for første gang i karrieren fået en 5-minutters tidsstraf på cykeldelen af Ironman Hawaii 2016, og hun følte sig uretfærdigt behandlet. Hun var efter en overhaling trukket ind for tidligt, så afstanden ned til den bagvedliggende konkurrent, ifølge dommeren, var under de tilladte 12 meter. En forseelse, som Michelle Vesterby på ingen måde selv fik gavn af, hvilket kun gjorde følelsen af uretfærdighed endnu større.

Imens sekunderne tikkede af­sted i teltet, kunne hun blot se til, mens konkurrenterne blæste forbi – én efter én. Drømmen om en podieplads ved verdensmesterskabet på ironmandistancen smuldrede lige dér i vejkanten for den danske triatlet, der havde sat alt ind på at toppræstere netop nu.

– Der er ingen tvivl om, at mine forældre og min mand, som var med derovre, var 100 pct. sikre på, at jeg ikke kom ud af det penaltytelt, før jeg havde flået det hele i stykker og smidt min cykel i grøften, siger Michelle Vesterby her med hændelsen på forsonende lang afstand.

Ikke desto mindre satte hun sig roligt tilbage på cyklen efter udstået straf, fuldførte løbet og dansede endda over målstregen nogle timer senere på en 6.-plads. Inde i teltet skete der nemlig noget, som vendte hele brættet 180 grader for Michelle Vesterby.

En af de frivillige inde i teltet vovede sig over til den sammenbidte dansker, fortalte, at han var fan, og spurgte, om han måtte tage et billede.

– Jeg kunne jo ikke stå og se sur ud på et billede, så jeg var nødt til at smile. Jeg ved ikke, hvad der ville være sket, hvis han ikke var kommet over, men jeg fik vendt mit fokus og sagt til mig selv: “Top-10 i en af verdens hårdeste konkurrencer er stadig flot”. Og så var det bare op på cyklen, og så var vi ellers i gang igen.

#keep­smiling

Smilet og den evige optimisme er nærmest blevet et varemærke for Michelle Vesterby, der afslutter de fleste af sine opslag på de sociale medier med hashtagget #keep­smiling. Det er blevet hendes brand, men optimismen stikker bestemt dybere end opslag på de sociale medier, for i en sport, hvor selv de bedste professionelle atleter kæmper mindst lige så meget mod sig selv som mod konkurrenterne, er den mentale indstilling ofte forskellen på succes og fiasko.

– Jeg mener, at en ironman er 80 pct. mental og 20 pct. fysisk. Alle mennesker kan træne meget, men det gælder om at være klar på raceday. Jeg er langtfra det største talent rent fysiologisk, og min træner, Luc Van Lierde (2 x Hawaii-vinder, red.), ryster ofte på hovedet, når vi laver test, for jeg vælter ikke folk ned af stolene med mine testresultater. Jeg tror, at det mentale har sindssygt stor betydning for, at jeg har nået, hvad jeg har nået, siger Michelle Vesterby.

En hjørnesten i hendes tilgang til sporten er at fokusere på processerne frem for resultaterne – og droppe undskyldningerne.

– Det er altid nemmere at få øje på de negative ting. Jeg har fx altid ondt et eller andet sted om onsdagen før et race, men det er jeg blevet bevidst om, og jeg ved, at hvis jeg først begynder at ‘avle’ på den negative tanke allerede i dagene op til et race, så er det 100 pct. sikkert, at det vil føles 10.000 gange så slemt under selve racet, fordi man allerede har italesat det, måske endda også over for alle andre. Selvfølgelig er der lortedage, hvor ting går galt, men jeg prøver at arbejde med, at der ikke skal være undskyldninger.

Copenhagen KMD Ironman

Der er ingen tvivl om, at det har været Michelle Vesterbys gåpåmod og optimisme, der søndag den 20. august 2017 gjorde hende til en overlegen vinder af Copenhagen KMD Ironman. Her gennemførte hun løbet på 9 timer og 19 sekunder - otte minutter før englænderen Corinne Abraham, der måtte nøjes med en andenplads.

Er du nysgerrig efter at læse mere om Michelle Vesterby og hendes vej til toppen, så find hele portrættet af hende i magasinet fra august.

Vil du gerne vide mere om træning, skader, sundhed, motivation og meget mere, så tegn et abonnement på Aktiv Træning lige HER. I magasinet får du al den nyeste viden om træning og inspiration til at leve et sundere og mere aktivt liv.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: