© Istock

5 solide action kameraer

Er det ikke dokumenteret, er det ikke sket! Og her er et action kamera bedst! Vi giver fem solide bud.

30. november 2015 af Peter Hyldahl.

Action kameraet tager over der, hvor din smartphone stopper! Med det kan du filme overalt. Modsat smartphonen er et action kamera bygget robust og fås dertil med en masse beslag, så du kan montere det, nærmest hvor du vil, og bruge det til alle typer sport.

De små, kompakte kameraer er blevet uhyre populære, og ifølge branchen selv er det den techprodukttype, der vækster mest i disse år. Og de har også meget at byde på. De kan filme og fotografere i meget høj kvalitet. De har ofte wi-fi og Bluetooth, så du kan overføre dine bedrifter til din smartphone og lægge det op på de sociale medier med det samme. Samtidig kan du på mange modeller se via indbygget GPS, hvor du har bevæget dig og med hvilken fart, og nogle kan endda vise puls!

Et action kamera kan også bruges som et lille håndholdt kamera på ferien med familien, og i dag er de alle så lette at betjene, at alle kan lære både at filme og redigere bagefter. De er dog stadig kostbare, så sørg for, at du vælger det rigtige.

Læs også: Alt om GoPro kameraer

GARMIN Virb XE

Pris: 2.899 kr. Betjening: App, Garmin. Kvalitet: Full HD. Bedst til: Sport i alle genrer. Særlige funktioner: Tilsluttes Garmin-cykelcomputere og -ure. Antal stjerner: 4,5.

Tryk på dit Garmin-pulsur eller din Garmin-cykelcomputer, og du kan starte en optagelse eller tage et billede! Når du kommer hjem, kan du se, hvor du har bevæget dig, via indbygget GPS, og du kan endda se, hvor hurtigt du fx har cyklet, og hvor høj pulsen var, da du nåede 14-pct.-stigningen!

Garmins force er interaktionen mellem kamera, pulsure og cykelcomputere – men også det faktum, at de kan indstilles til at filme, når du rammer en bestemt hastighed, så du fx ikke filmer ved skiliften, men kun på pisten! Dertil fungerer app til smartphone også rigtig godt.

Optagekvaliteten er i den gode ende, og betjeningen enkel på dette action kamera. Du kan få stort set alle de beslag, du har brug for, og eneste anke er, at kameraet rent fysisk er lidt stort og tungt, når det skal sidde på hjelmen hele dagen.

SONY FDR-X1000VR

Pris: 3.499 kr. Betjening: App eller remote. Kvalitet: 4K. Bedst til: Semivideo og undervandsoptagelser. Særlige funktioner: 4K-filmkvalitet. Fjernbetjening med LCD-farveskærm (ekstra tilbehør). Antal stjerner: 4.

Med mulighed for at filme i den ekstreme 4K-standard er det ikke opløsning, du savner i billederne hos Sony. Går du ned i kvalitet, får du mulighed for at filme i ultraslowmotion, og det hele er i fremragende kvalitet. Men den største force ved dette action kamera er faktisk et stykke ekstra tilbehør, vi synes er uundværligt.

For cirka 1.000 kr. kan du tilkøbe en LCD-skærm med fjernbetjening, der kan sættes på armen. Den kan det samme som Sonys app til smartphone, men nu kan du fjernstyre og se, hvad du filmer, uanset om du sidder på cyklen eller på skipisten!

Det er en genial feature, som er unik, men en, der gør den samlede pakke meget kostbar. Laver du den samlede investering, kan du glæde dig over et særdeles alsidigt action kamera, der kan bruges til alle sportsgrene – og filme i en meget høj billedkvalitet.

GoPro HERO4 Session

Pris: 3.299 kr. Betjening: App, manuel. Kvalitet: Full HD. Bedst til: Når der er behov for et ekstremt lille kamera. Særlige funktioner: Ekstremt lille størrelse gør, at det kan bruges alle de steder, hvor andre kameraer er for store. Antal stjerner: 4.

Håndholdt får en helt ny mening med dimensioner på 35 mm på hver led. Det nyeste GoPro action kamera er imponerende småt og har kun et ultralille display og to knapper til at styre alt! Det vejer blot 74 gram!

Tryk på startknappen, og du filmer. Tryk igen, og du stopper. Den kan også indstilles til at tage billeder – endda med timelapse. Opsætningen via det lille display er enkel, men du skal huske kombinationerne for at gøre det hurtigt. Alt kan heldigvis også styres via en app.

Dimensionerne gør GoPro oplagt til den vægtoptimerede racer eller på løbeturen, hvor det let kan tages frem eller haves med i hånden. De gør også, at du ikke mærker det på en skihjelm en hel dag.

Trods lille størrelse er billedkvaliteten i top, og slowmotionoptagelserne med op til 100 billeder pr. sek. er spektakulære! Prisen er dog i den høje ende.

TomTom Bandit

Pris: 3.199 kr. Betjening: App. Kvalitet: 4K. Bedst til: Hurtige klip. Særlige funktioner: GPS, g-påvirkning og pulsmåling. Stort display til opsætning. Antal stjerner: 3,5.

TomTom ligner en miniubåd, og opbygningen er ret unik. Bagerst kan du dreje en knap, så hele indmaden kommer ud, og i toppen sidder et USBstik, så du kan sætte hele enheden i computeren og overføre film eller oplade batteriet. Smart!

TomTom har også indbygget GPS, og GPS-data kan vises på optagelserne. På toppen finder du en god LCD-skærm og en 4-punktsknap, der gør betjeningen ultraenkel.

Den indbyggede GPS kan måle hastighed, g-påvirkning og endda puls, hvis du har en pulssensor fra TomTom. Download app til smartphone, og du får en meget enkel redigering og fjernbetjening.

TomTom er den enkle løsning med avancerede muligheder. Dette action kamera er dog fysisk stort og vejer meget. Det er kompatibelt med GoPro-holdere, og du kan derfor få nærmest alt i ekstraudstyr.

Panasonic HXA1ME

Pris: 1.700 kr. Betjening: App eller manuelt. Kvalitet: Full HD. Bedst til: Film i øjenhøjde. Særlige funktioner: Kan sættes i øret. Kan filme under meget vanskelige lysforhold. Antal stjerner: 3,5.

Point of view hedder det, når man filmer det, en person ser. Det klarer Panasonic let, da det kan hænge ved øret via en medfølgende holder. Samtidig er kameraet robust, så du kan sætte det på en hjelm eller om hovedet på en løbetur.

Kameraets aflange form og meget lave vægt (45 gram) gør det let at have med overalt, men fraværet af display betyder, at du skal huske, hvor du skal trykke.

Når du har filmet, kan du via wi-fi overføre direkte til computer eller smartphone og derved nemt lægge din film op på de sociale medier lige efter et stævne eller et lækkert nedløb ad den sorte pist!

Her er ikke tale om et perfekt action kamera, men det er lille og let og leverer høj billedkvalitet. Og så koster det det halve af de øvrige!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: