Aktiv Træning prøver: Massagepistoler

Der er i træningsverdenen mere fokus på restitution end nogensinde før. Et af de mest populære redskaber er de såkaldte massagepistoler, som lover at vibrere musklerne tilbage i topform. Vi har langtidsprøvet, om ‘pistolen’ holder, hvad producenterne lover.

27. september 2021

Uanset om du løber, cykler eller dyrker fitness, har dine muskler brug for restitution. Men selvom restitution er lige så vigtig som selve træningen, er hvileperioden jo ikke den sjove del af træningen. Den skal bare overstås, så vi kan komme i gang igen og blive større, stærkere og hurtigere. Derfor er restitution også et af de helt store buzzwords. Og det myldrer med gadgets, der kan hjælpe med at sætte fart på musklernes helingsproces.

Et af de mest omtalte produkter er massagepistolen. Den ligner mest en boremaskine og vejer cirka det samme. Den første massagepistol blev angiveligt opfundet i 2008 af en kiropraktor i Los Angeles. Han savnede et instrument, så han kunne massere sig selv, og sådan opstod massagepistolen. I dag findes der adskillige udgaver af massagepistolen, men fælles for dem er, at de har et hoved, som kan vibrere med omkring 2.000-3.000 små slag i minuttet, hvilket blødgør stive muskler og øger blodgennemstrømningen i dem. Det føles lige så specielt, som det lyder. Mens der ved almindelig massage bliver trykket på musklerne med lange, glidende bevægelser, slår massagehovedet mere direkte ned på musklerne. Vibrationerne er så hurtige, at man næsten får en sovende fornemmelse i musklerne.

I begyndelsen kan det være svært at styre og dosere massagen. Vores allerførste og nok vel ivrige brug af den vibrerende pistol foregik siddende med benene over kors og med massagepistolen holdt ret statisk på læggen et par minutter. Det var ikke en god idé! Det er altså seriøse kræfter, den lille sag hamrer afsted med. Og det bedste resultat kommer bestemt, hvis du bevæger massagepistolen, så du ikke behandler det samme sted hele tiden. Med dén – ganske ømme – erfaring på plads, så var følelsen efter de mange følgende omgange massage straks noget helt andet. Du kan stadig mærke, at du har brugt pistolen, men det er en behagelig følelse af, at musklen er blevet bearbejdet – ligesom ved almindelig massage. Det fjerner ikke DOMS – altså den forsinkede muskelømhed efter træning – men musklerne føles på en måde lettere og blødere.

Idéen med det ret håndterbare (og relativt lette) pistoldesign sikrer, at man selv kan betjene den og komme godt rundt til langt de fleste muskler og massagekrævende zoner. Det fungerer, og vi synes især, at massagepistolen er glimrende at bruge på benene og siden af ballerne. Her er det nemt at bevæge pistolen ned over musklerne, så de bliver æltet godt igennem, og så er der ikke så mange knogler at ramme. Det er besværligere med områder som skuldre, ryg og nakke – hvis du er alene. Med øvelsen får man dog også nogenlunde grebet på det.

De fleste pistoler vejer pænt over et kilo, og det er lidt et tveægget sværd, for dels bliver den hurtigt tung at sidde med, hvis du fx prøver at massere det øverste af skuldrene (her er det logisk nok meget nemmere at slappe af i kroppen og komme til, hvis du har en person til at hjælpe dig), og dels betyder vægten også, at du ikke behøver at sidde og presse pistolen aktivt ned på musklen, men blot lader maskinens vægt levere det fornødne tryk. 

Flere studier peger på, at ‘vibrationsmassage’ er lige så effektiv til at mindske muskelømhed som almindelig massage. Vores brug af den vibrerende pistol igennem en del uger giver også et lidt blandet billede, og ikke mindst, så er vores konklusion, at det gælder om – bogstavelig talt – at få ‘grebet’ på den her type massage, altså blive fortrolig med, hvordan man bedst fordeler trykket, hvilke hoveder der går til hvilke muskler, hvor hårdt man skal trykke, hvor længe, osv. Vi oplevede således, at vores udbytte afgjort blev bedre, i takt med at vi vænnede os til både håndteringen og til selve massagen – der jo også er noget anderledes end den fra et par varme menneskehænder. Fra vores testsofa er der ‘thumbs up’ til massagepistolen, som stille sniger sig til at blive ganske vanedannende. 

DET SKAL DU KIGGE EFTER


LYDNIVEAU
Man gider ikke sidde med en massagepistol, som brummer uhæmmet højt, så kig på det opgivne lydniveau.

ANTAL HOVEDER
Massagepistoler kommer oftest med udskiftelige hoveder. Vælg en med rigelige valgmuligheder.

VÆGTEN
Man bliver træt i armen og skulderen af at sidde med en meget tung massagepistol, så tjek vægten, inden du køber.

TEMPO OG RYTME
Der er forskel på, hvor hurtigt de forskellige pistoler vibrerer, og hvor mange ‘gear’ de har. Det er rart med variation til behandlingen af forskellige områder, så kig efter justeringsmuligheder.

BATTERIET
Pistolen skal være ledningsfri og kunne klare en times flittig brug.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: