12 vanvittige facts, du ikke vidste om løbesko

Lige meget, hvor meget du ved om løbesko, er vi ret sikre på, at du ikke kendte til disse sjove og besynderlige facts.

24. november 2016 af Lasse Lyhne

Få en lækker Prime letvægts løbejakke fra Craft med Aktiv Træning HER

Du ved nok godt, at dine løbesko er lavet til løb. Du ved måske også, at deres primære funktion er at dæmpe stødene fra underlaget og at rette din fod op, hvis den falder for meget indad. Men der er ganske givet også mange spøjse fakta om løbeskoen, som du ikke kendte til. Vidste du fx ...

1… at de første spæde skridt mod udviklingen af løbeskoen blev taget i slutningen af 1800-tallet, da man opfandt en metode til at lime en blød og fleksibel gummisål på en lærredsoverdel (hidtil havde skosåler været lavet af træ eller læder). Skoene blev kaldt gummisko eller sneakers på engelsk, fordi man kunne bevæge sig lydløst rundt i dem. De blev i første omgang meget populære blandt ... indbrudstyve.

2. … at Puma i 1986 lancerede den første elektroniske løbesko. RS-100 Computer Shoe hed den. Den havde en indbygget skridttæller - eller indbygget er måske så meget sagt. Skridttælleren var på størrelse med en tændstikæske, og blev monteret i en stor lomme bagpå skoen. Til gengæld kunne den kobles op til en Commadore64. Awesome!

3. … at netop Puma og Adidas er udviklet af to tyske brødre Rudolf og Adolf Dassler. De etablerede i fællesskab et skofirma i 1922 og lavede bl.a. sko til den amerikanske sprinter Jesse Owens under OL i 1936. I 1948 blev de dog rygende uvenner og delte sig op i henholdsvis Adidas og Puma.

4. … at Adidas ganske enkelt udtales A-di-das (hvilket amerikanerne ikke kan finde ud af), mens Nike udtales Nay-key og Saucony udtales suck-a-knee.

LÆS OGSÅ: Test og anmeldelser af de nye løbesko

5. …. at der i 2014 blev solgt løbesko for over 3 millarder dollars i USA. Det var en fordobling siden 1999 og en tredobling af omsætningen fra 1990.

6. … at den dyreste løbesko, der nogensinde er blevet sat i produktion er New Balance 240 v3 leather. En sko med masser af støddæmpning og en overdel i særligt blødt Horween læder. Skoen er meget tung (over 400gram) og stiv. Til gengæld koster den 399$ i USA, mens prisen er ca. 3.500 kr på det europæiske marked.

7. … at den dyreste løbesko, der nogensinde er solgt er de pigsko Roger Bannister bar, da han i 1964 som den første nogensinde løb en mile (1.609 meter) på under 4 minutter. De legendariske, omend noget slidte lædersutter blev solgt på auktion i 2015 for 2,8 millioner kroner.

8… at etiopiske Abebe Bikila ved OL i 1960 satte verdensrekord på maratondistancen i tiden 2.15.16 iført … bare fødder. Hans sponsor havde givet ham et par løbesko, men han syntes de gnavede.

9. … at der måske var en grund til, at de gnavede. For moderne løbesko, som vi kender dem, så først dagens lys i 1980erne, da Asics udviklede gelpuder til støddæmpning og kiler til at kontrollere fodens fald indad.

10. … at verdens største sportsbrand, Nike, først blev etableret i 1971. Det havde dog eksisteret siden 1964 under navnet Blue Ribbon Sports.

11. ...at en af Nikes stiftere Bill Bowerman opfandt Nikes berømte Waffle-sål i 1974 ved at hælde gummi i sin kones vaffeljern.

12 … at løbeskoproducenterne har mere at takke kvinderne for. For meget af den ny teknologi, der udvikles til løbesko kommer fra lingeri-industrien. Her har producenterne fundet masser af inspiration til bløde, støddæmpende og lette materialer.

Er du blevet inspireret til at løbe? Så bare kom ud på vejene eller på løbebåndet nu. Lige nu kan du få en lækker Prime letvægts løbejakke fra Craft sammen med 3 nr. af Aktiv Træning for kun 99 kr. Klik her for at læse mere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: