Vi har løbet knap 100 km i Nikes nye supersko. Det har været sjovt.

Anmeldelse: Nike Zoom Fly

Nike lancerede tidligere år deres nye super sko, der ved hjælp af en stribe nye teknologier skulle give os et marathon under 2 timer. Vi har testet lillebroderen til den sko, og det er altså også noget ganske særligt.

15. juni 2017

Få løbesko har fået så meget opmærksomhed som Nikes Vapor Fly, der blev lanceret i forbindelse med amerikanernes prætentiøse Breaking 2 projekt i foråret (forsøget på at løbe marathon på under 2 timer). 

Nike hævdede, at skoen kunne gøre løbere 4 pct. mere effektive og blev heftigt debatteret bl.a. på grund af den kulfiberplade, der ligger langs mellemsålen og som skulle fungere som en fjeder, der skyder løberen fremad.

Det er ikke den sko, vi her har testet, men lillebroderen Zoom Fly, der dog bygger på samme teknologi (inkl. den famøse pladefjeder), men i en mere motionistvenlig udformning og ikke mindst pris. Og tro os, det er en ganske særlig sko. Men lad os starte fra toppen.

Overdelen

Overdelen på Zoom Fly er i Nikes engineered mesh. Et tyndt, 2-lags materiale med god åndbarhed og fint hold. Skoen sidder til over vristen, men giver fornuftig plads til tæerne. 

Flywire trådene trækker hele overdelen sammen om foden, når du strammer snørebåndene. Det fungerer rigtig godt og gør, at den simple overdel stadig har godt hold. Som det ses på billedet, så oplevede vi, at overdelen på indersiden af skoen faldt lidt ud over sålen. Det gav dog ikke problemer. 

Snørebåndene er i øvrigt Nikes tynde og glatte bånd, og de skal bindes til for ikke at gå op.


Hælkappe

Hælkappen er ret høj og bygget op af et fastere materiale. Det giver hold om foden og hjælper med at bremse fodens fald indad (overpronation). Bagpå er sålen gjort spids. Det skulle forbedre skoens aerodynamik, men du skal nok løbe rigtig stærkt for at få glæde af det.

Mellemsålen

Det er mellemsålen, det hele handler om og her stort set alle nyskabelser er at finde. Helt modsat traditionelle racersko, der typisk har en flad, lav sål og et lille hældrop (forskel på hæl til forfod) kører Zoom fly med en næsten 3 cm tyk sål og et hældrop på 10mm. Det mærkes, for skoen yder en suveræn støddæmpning i både forfod og hæl.

Skummet

Selve skummaterialet har Nike også sparet på i forhold til high end versionen af skoen. Her er der tale om den almindelig Lunarlonskum, og ikke den nyudviklede ZoomX-skum. Den er dejlig blød og dæmpende, men gør også, at skoen ender med at blive lidt overvægtig for en racersko. 249 gram vejer den i str.10. Det er lige 30 gram for meget.

Fiberpladen

Ligesom sin dyre high end storebror, har Zoom fly indlagt en fiberplade på langs af mellemsålen. Den gør skoen enormt stiv, og er med til at understøtte den gode løbestil. 

Løbeoplevelse

Det er sjældent, vi har oplevet at tage en sko på og mærke, hvordan den med det samme påvirker løbestilen. Det er tydeligt, hvordan sålens opbygning og den stive fiberplade hjælper dig frem på foden og får dig meget hurtigt gennem løbeskridtet.

Vi lavede faktisk en lille, uvidenskabelig test vha. løbestilsredskabet SHFT, der måler på en lang række af løbestilsparametre, og her kunne vi se, at vores kadence blev øget og vores kontakttid (hvor længe foden er i jorden for hvert skridt) sænket, når vi sammenlignede Zoom Fly med mere traditionelle sko i samme vægtklasse. 

Samtidigt er komforten i skoen endog meget høj. Den kraftige sål yder fortrinlig støddæmpning, og skoen er uden tvivl polstret nok til både halvmarathon og marathon.

Spørgsmålet er så, om man kan holde den gode dynamiske løbestil som skoen fordrer gennem et langt løb. Det kræver i hvert fald meget styrke og udholdenhed. Falder man ud af den gode løbestil og begynder at lande på hælen, går man fra at have en enestående sko til at have fin, men også mere ordinær sko.

Samlet set

Zoom Fly er unik. Den yder en meget mærkbar hjælp til din løbestil og får dig til at afvikle hurtigere. Den er samtidigt velkonstrueret og gennemtænk, og virker også til at holde til relativt mange kilometer. En super spændende sko, for dig, der har mod på fart og desuden har udholdenheden og konditionen til at forfølge den.

Perfekt løbeteknik 

Er du løber, og kunne du godt tænke dig et device, der ikke blot tracker, hvor langt og hvor hurtigt du løber, men også analyserer din løbeteknik på en stribe parametre? Så er SHFT One muligvis noget for dig. Du kan eksklusivt få SHFT One som velkomstgave sammen med et abonnement på Aktiv Træning. Se meget mere lige her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: