Lyd som en prof når du køber løbesko

Neutral sko eller pronationssko, ydersål, mellemsål, pløs og hælkappe. Løbesko er lidt en videnskab og det betyder, at man hurtigt kan komme til at føle sig lidt dum og uvidende, når man står i butikken.

15. april 2019 af Lasse Lyhne

Det er bestemt ikke let at holde styr på alle termerne, når der snakkes om løbesko. Men fortvivl ikke, med vores guide i hånden bliver du i stand til at forstå, hvad ekspedienten siger og træffe et klogt valg.

Hvad er løbesko?

Lad os starte med begyndelsen: En løbesko er en sko designet til løb. Det vil sige, at sålen er bygget op, så den dæmper stødene fra underlaget, bremser overpronation og hjælper foden gennem hele løbeskridtet (skridtafviklingen).

Løbeskoens overdel er luftig, så du ikke får svedige fødder og blød, så du ikke får gnavsår.

Den sidder til om hælen og over vristen, men giver plads til tæerne. Løbeskoen er let, og så er den konstrueret så den støtter foden de rigtige steder i forhold til løb.

De forskellige typer løbesko:

Når det er sagt er der også inden for løbesko forskellige typer. Den mest almindelige er:

Mængdetræningsløbeskoen

En såkaldt mængdetræningsløbesko er en traditionel løbesko lagt an på længere ture på asfalt. Det er den type løbesko, der sælges klart flest af, og også den du typisk møder ude på hylderne i butikkerne.

>> Læs vores omfattende test af de nyeste løbesko og få svar på alle dine spørgsmål om valg af løbesko LIGE HER. <<

Trailløbesko

Sko med grov sål til mudder og hårdt terræn.

Letvægtstræner

Lettere løbesko til hurtigere ture. Ligner en mængdetræningssko, men er slanket på alle områder.

Racersko

Meget let og fleksibel løbesko lavet til konkurrencer på asfalt.

Minimalistisk løbesko

Let og meget fleksibel løbesko, der lader foden arbejde helt frit ud fra en idé om, at fødder og ben skal klare støddæmpningen og ikke løbeskoen.

Maksimalistisk løbesko

Løbesko med meget tyk sål for forbedret støddæmpning.

>> Få masser af tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<

Pigsko

Baneløbesko med pigge på forreste del af foden. Findes både i versioner til sprint og til længere løb.

Hældrop i løbesko

En løbeskos drop eller hældrop betegner den højdeforskel i mm, der er på hælen og forreste del af skoen.

I almindelige løbesko er droppet typisk 10-12mm, mens det i mere minimalistiske løbesko er 0-6mm.

Et lavere drop gør det nemmere at lande længere fremme på foden og giver en hurtigere afvikling af løbeskridtet. Til gengæld belaster det også læg og akillessene mere, så regn med en del tilvænning, hvis du går efter en løbesko med lavt drop.

Bemærk, at en sko godt kan have en tyk sål og et lavt drop, eller en tynd sål og højt drop.

Hælkappe på løbesko

Hælkappen er den bagerste del af løbeskoen, der griber om hælen. Hælkappen kan være fast eller blød og høj eller lav. En blød, lav hælkappe lader foden arbejde mere frit og hører til på de minimalistiske løbesko, mens en højere, fast hælkappe hjælper med at holde på foden og er med til at gøre skoen stabil.

Pløs på løbesko

Pløsen er den lille flap, der sidder henover vristen. Dens primære funktion er at beskytte foden fra snørebåndenes tryk. En tyk pløs giver komfort, men koster selvsagt også lidt på vægten.

Stabilitet og pronationskontrol i løbesko

Når vi løber falder vores fod for hvert skridt vi tager en smule indad. Det kaldes pronation og er en del af kroppens måde at dæmpe stødet fra underlaget på.

Falder foden for meget indad kan det imidlertid belaste kroppen og give skader.

Pronationsløbesko eller stabile løbesko, har indsatser (kiler eller forskellige hårdheder ( også kaldet densiteter) i sålen), der bremser dette fald indad og dermed dæmmer op for skader. Modsat har en såkaldt neutral løbesko ikke sådanne indsatser.

Mellemsål i løbesko

Mellemsålen er løbeskoens hjerte. Det er her støddæmpningen og stabiliseringen af foden sker, og det er i høj grad mellemsålens opbygning, der bestemmer, hvordan løbeskoen opleves.

Mellemsålen kan være fast eller blød, stiv eller fleksibel og med eller uden kiler og forskellige hårdheder. Den kan være afrundet eller flad osv.

Det er især mellemsålen, der påvirker hvor kontrolerende en sko er. Det er også i mellemsålen at slaget mellem de forskellige løbeskoproducenters teknologier står. Nike har deres Zoom Air puder, Asics deres Gel, Adidas deres Boost osv.

Ydersål i løbesko

Ydersålen er den del af skoen, der er i kontakt med underlaget. Den er typisk lavet i en form for skridsikkert og slidstærkt gummi og ydersålens struktur afgør, hvilket underlag skoen er egnet til. Grove knopper til blødt underlag og et glattere mønster til asfalt. Gummiet er ret tungt og producenterne sparer af og til på det for at holde løbeskoen nede i vægt.

Mangler du en ekstra løbetrøje? Få en top-funktionel trøje fra Active Fit sammen med dit abonnement.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: