© Kenneth Drabæk

Sådan vælger du løbesko

Løbeskoene skal være skræddersyede til dig.

19. maj 2011 af Lasse Lyhne

Et par løbesko er det suverænt vigtigste stykke udstyr, når du skal løbe. Løber du af sted i dine almindelige kondisko, kan du hurtigt ramle ind i skader. Løbeskoene er bygget til løb og giver dig komfort og støtte. Det øger løbeglæden markant.

Kile I nogle løbesko er mellemsålens inderside forsynet med en kile i et stivere materiale. Formålet er at støtte foden, så den ikke falder for meget indad i skridtafviklingen. Får man ikke den rigtige støtte, kan man ende med en løbeskade.

TIP: En løbestilsanalyse hos en løbeskoforretning kan fortælle dig, hvilken type støtte du vil have gavn af.

Slidsål Slidsålen er den del af skoen, der er i kontakt med underlaget. Den er lavet i slidstærkt gummi. Den beskytter den bløde mellemsål og giver vejgreb.

TIP: Løber du i skoven, bør du gå efter en sko med en grovere slidsål.

Hæl De fleste lander på hælen, når de løber. Den er derfor pakket med støddæmpende materiale. Skoproducenterne har alle deres egne patenterede løsninger baseret på luftpuder, gel, skum eller andet stødabsorberende materiale. Ofte er hælen afrundet. Det gør, at skridtet afvikles lidt blidere.

TIP: Det er ikke alle, der lander på hælen. En løbetest i en forretning kan vise, om du er hællander.

Overdelen Forrest er løbeskoens overdel rummelig, luftig og ventilerende. Det forhindrer fødderne i at koge over. Den gode plads gør også, at skoen ikke gnider mod fødderne, så du får vabler. Bagtil skal overdelen sidde tættere.

TIP: Du skal have 1-1,5 cm plads foran i skoen – dine fødder udvider sig nemlig, når du løber.

Pløs Pløsen er ofte tyk og bred. Det forhindrer snørebåndene i at trykke ubehageligt på vristen.

TIP: Dine løbesko skal sidde til. Snør dem stramt, men de skal ikke trykke om foden.

Indlægssål Den løse indlægssål inde i skoen giver ekstra støddæmpning og støtter svangen.

TIP: Du kan købe ekstra kraftige indlægssåler til dine sko. Det kan hjælpe, hvis du døjer med skader.

Logo Mange gange er logoet ikke kun til pynt. De stive materialer hjælper ofte til med at stabilisere overdelen, så skoen sidder bedre fast på foden.

TIP: Sørg for, at skoen ikke trykker på vristen.

Mellemsål Mellem sålen er lavet af støddæmpende skum- eller gelmateriale. Det beskytter kroppen mod de stød, der opstår, hver gang foden sættes i jorden.

TIP: Mellemsålsmaterialet kommer i forskellige hårdheder. Jo tungere du er, jo hårdere mellemsål skal du have.

Sådan køber du den rette løbesko

Gå i en specialbutik Ved du, præcis hvilke løbesko der passer til dig, kan du godt købe dem på nettet. Ellers bør du opsøge en specialbutik for løbere. Her er personalet uddannet og har mulighed for at teste dig i forskellige sko og vejlede dig til det rette køb.

Prøv skoen Til trods for alle eksperternes råd og dygtige vejledning er det dig, der skal vurdere, om skoen er god. Den skal sidde til uden at trykke ubehageligt.

Skift sko i tide Løbeskoens støddæmpning bliver trykket flad med tiden og mister dermed sin funktion. Tommelfingerreglen siger, at en sko holder ca. 1.000 km. Det kan du dog ikke altid regne med. Er du fx en tung løber, der mest løber på asfaltveje, bør skoen nok skiftes ud efter 700-800 km.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: