Skift sko og undgå skader

Løbere, der veksler mellem flere par løbesko ugen igennem, har 39 pct. mindre risiko for at blive skadet, viser undersøgelse.

14. februar 2014

Variér din træning. Det har altid været et kernebudskab til løberen, der vil undgå

skader

. Variér dine løbesko kunne være en tilføjelse til det budskab.

Et nyt studie med 264 motionsløbere har nemlig vist, at de, der skifter mellem forskellige løbesko ugen igennem, har 39 pct. mindre risiko for løbeskader end dem, der holder sig til de samme sko.

I de 22 uger forsøget varede, udviklede knap en tredjedel af løberne skader. Skaderne var dog klart mest udbredt blandt dem, der stort set løb alle deres kilometer i ét par sko, mens den gruppe af løbere, der løb i flere par sko, blev mindre skadet.

Forskellen forklares med, at forskellige sko belaster benene forskelligt, og at belastningen på benene dermed flyttes en smule, hver gang der skiftes sko. Det kan derfor sagtens være sko af samme type, du skifter imellem. Men veksler du mellem fx traditionelle mængdetræningssko, lette racersko og trailsko, vil det ikke kun variere belastningen, men også løfte løbeglæden.

Nøgleordet er variation Variation af træningen og variation af fodtøjet er lig med mindsket skaderisiko. Et bredt skoudvalg gør det også sjovere at løbe, især fordi det også inviterer til at flytte væk fra den vante løberute.

SÅDAN SKAL DU VARIERE DIT FODTØJ
DAG 1 DAG 2 DAG 3
Træning 40-100 min. langtur. Løbes på veje og i parker i jævnt tempo. 20-40 min. intervaller eller tempoture. Løbes på veje, bane eller stier med plant underlag. 30-90 min. bakker og trail. Løbes på skovens små stier – gerne med mange bakker.
Sko Solide mængdetræningssko med masser af støddæmpning og evt. pronationsstøtte. Lette, smidige sko, der inviterer til fart og styrker fødderne. Trailsko med godt greb og en god føling med underlaget.

Source #Journal of Medicine & Science in Sports

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: