Forskere: Derfor stinker dit træningstøj

… og sådan slipper du bedst af med svedlugten.

14. marts 2019

Lugter træningstøjet af gammel gnu, selvom det har været en tur i vaskemaskinen?

Britiske forskere er dykket ned i det velkendte problem og har identificeret de 6 kemiske stoffer, som især får vores svedige tøj til at lugte fælt – og som vask ved lave temperaturer har svært ved at få bugt med.

Til forsøget analyserede forskerne T-shirts, som 9 mænd havde haft på under en fodboldturnering. De 6 såkaldte flygtige organiske forbindelser (VOC – volatile organic compounds), som blev fundet i de svedige T-shirts, dannede en vifte af stank, svingende fra ’ubehagelig løg-agtig lugt’ til ’stærk lugt af harsk smør’.

Eddike virker

Forskerne mener, studiet kan bidrage til at udvikle nye, effektive vasketeknikker. Mens vi venter, er der dog en række gode råd, der er værd at følge:

Tag først og fremmest det svedige tøj ud af sportstasken så snart du kommer hjem, ellers vil bakterierne formere sig lystigt i det lukkede, fugtige miljø og gøre problemet værre.

Der findes vaskemidler fremstillet specielt til træningstøj. En billigere løsning på lugtproblemet er dog at lægge tøjet i blød i en blanding af halvt eddike og halvt vand, inden du smider det i vaskemaskinen.

Drop skyllemiddel

Hjælper eddike ikke, kan du fx lægge tøjet i blød i et par timer i en blanding af vand og indendørs Rodalon og vaske efter angivelserne.

Og så bør du droppe skyllemidlet, når du vasker træningstøj, da det ødelægger de svedtransporterende egenskaber.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: