Gps-ur Garmin Forerunner
Garmin Forerunner 255 Music

6 overraskende funktioner, du bør bruge

Du kender fart, distance og puls og sikkert også smartwatchfunktioner som vejrudsigter og beskednotifikationer. Men det lille sportsur, du render rundt med om håndleddet, rummer med garanti en lang række funktioner, som du slet ikke kendte, men som kan løfte din træning til nye niveauer. Her er seks af dem, du med fordel kan udforske nærmere.

28. oktober 2022 af Christian Thestrup

1 Kort- og find hjem-funktion

De fleste sportsure har avancerede navigationsfunktioner, og især find hjem-funktionen giver nogle spændende muligheder for at løbe på eventyr uden at fare vild. Du kan fx lade dig forføre af den lille, kringlede sti i skoven eller dreje til højre, hvor du plejer at dreje til venstre. Uret skal nok få dig sikkert tilbage til dit udgangspunkt.

2 Running Dynamics

Mange moderne løbeure giver dig dyb indsigt i, hvordan du løber: hvor mange skridt du tager i minuttet, hvor meget du hopper opad for hvert skridt, hvordan du belaster henholdsvis højre og venstre ben osv. Alt det giver en unik mulighed for at arbejde med og forbedre dit løb, så det bliver mere effektivt. Du kan også opdage en skade, før den opstår, hvis du fx kan se, at belastningen mellem højre og venstre ben ændrer sig.

3 Watt

Watt er en gamechanger inden for løb, og med den nyeste generation af sportsure kan watt aflæses med et enkelt blik på uret. Mens hastigheden påvirkes af fx vind og af, om du løber op eller ned ad bakke, og pulsen reagerer forsinket på ændringer i intensitet, giver wattene dig et her og nu-billede af, hvor hårdt du arbejder. Det er et uvurderligt redskab, når træningen skal struktureres, eller kræfterne skal disponeres, fx under et løb.

4 Søvn

Nattesøvnen er nok den vigtigste parameter, når du skal udvikle dig som atlet. Det er, når du sover, at kroppen bygger sig stærkere. Sover du for lidt og for dårligt, får du ikke gavn af træningen, og risikoen for skader, overtræning og sygdom stiger. Brug derfor uret til at holde øje med din søvn og ud fra det justere på ting som sengetider, temperatur- og lysforhold i soveværelset samt alt det andet, der forhindrer dig i at få 7-8 gode timer hver nat.

5 HRV-Status

Heart rate variability står det for, og det er en avanceret form for pulsmåling, der længe har været anerkendt som et udtryk for, hvor presset kroppen er. Mange træningsure opsamler din HRV enten i en test på et par minutter, eller mens du sover. Det giver dig et suverænt indblik i, hvordan kroppen har det. Det kan afsløre, om du træner for lidt eller for meget, er ved at blive syg eller på anden måde er belastet og trænger til ro.

6 Interval­-træning

De er onde, men netop derfor er de så gode for løbeformen, de forkætrede intervaller. Brug uret til at planlægge dine intervaller, eller brug nogle af de forprogrammerede, som mange ure har. Træn intervaller 1-2 gange om ugen, og husk både de lange udholdenhedsintervaller og de kortere konditionsintervaller. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: