Kompressionsstrømper
Lange strømper, kortere restitution og friske ben.

Et par velsiddende kompressionsstrømper kan gøre benene friskere og få dem til at føles mindre tunge. 

© Foto: Thomas Dahl, producenter.

Kompressionsstrømper: Få styr på de lange strømper

Kompressionssokker har i snart 20 år været fast inventar i mange løberes udstyrsskuffe. Nogle elsker dem og kan ikke leve uden, andre kan ikke holde ud at have dem på og opfatter dem som unødig hype. Vil du gerne prøve dem på egne ben, så kan du blive klogere af vores store guide til kompressionssokker.

24. juni 2022 af Lasse Lyhne

Hvad er kompressionsstrømper?

Kompressionsstrømper er knælange, meget stramme strømper. Før i tiden var det primært noget, ældre damer gik med, men fra omkring år 2000 begyndte flere og flere løbere at trække i dem for at forbedre præstationen og fremme restitutionen. Siden da har rigtig mange mærker udviklet kompressionsstrømper til løb og anden sport. 
Meb Keflezighi, eliteløber, kompressionsstrømper.

Amerikanske Meb Keflezighi er en af de eliteløbere, der oftest løber i kompressionsstrømper.

Hvordan virker et par kompressionsstrømper?

Kompressionsstrømper virker primært ved at fremme blodets tilbageløb gennem benene. Musklerne får næring og energi fra blodet, der via hjertet pumpes rundt i kroppen. Når blodet har afleveret sin næring, skal det tilbage til hjertet. Det sker via venerne. Det er anstrengende arbejde især for venerne i benene, som skal transportere det blod tilbage, som er længst væk fra hjertet. Kompressionsstrømperne hjælper venerne med at skubbe blodet opad mod hjertet ved at levere et gradueret tryk, der er kraftigst fra foden og aftager op ad læggen.

Hvilken effekt har kompressionsstrømper?

Det forbedrede tilbageløb har flere gode og medicinsk anerkendte effekter. Det mindsker risikoen for åreknuder og blodpropper i benene og fjerner hævelse og fornemmelsen af trætte ben i forbindelse med flyrejser, stillesiddende arbejde eller graviditet. I forhold til træning er det bevist, at det gavner restitutionen og gør musklerne hurtigere friske. Det gør strømperne ved at øge blodgennemstrømningen og dermed fremme udvaskningen af affaldsstoffer i musklerne. Mange producenter hævder, at strømperne også gavner præstationen, bl.a. ved at dæmpe musklernes vibrationer og dermed sliddet på dem, men også ved at den øgede blodgennemstrømning udsætter træthed og mindsker ophobningen af mælkesyre. Der er ikke entydig evidens for nogen af disse påstande, men mange oplever, at strømperne gør dem hurtigere og mere udholdende. Og hvis du oplever det, sker det sikkert også.
Sådan virker kompressionsstrømper
På med de stramme strømper.

Er alle kompressionsstrømper lige gode?

Nej, hvis kompressionsstrømperne skal have den medicinske effekt som beskrevet, skal materialerne være endog meget stramme og meget elastiske og yde et gradueret tryk, der er kraftigt ved foden og aftager op ad benet. Rent teknisk skelner man mellem fire grader af kompression:

  • 0. Yder et tryk på under 15 millimeter kviksølv (mmHg). Kan virke aflastende på trætte ben og give en fornemmelse af muskelhold, men har ifølge forskningen ikke nogen påviselig effekt.

  • 1. Yder et tryk på 15-20 mmHg og klassificeres som medicinsk kompression klasse 1. Forskning har vist, at disse forbedrer restitution.

  • 2. 20-30 mmHg, medicinsk kompression klasse to. Bruges typisk efter operation for åreknuder og lignende.

  • 3. 30-40 mmHg, medicinsk kompression klasse tre. Udskrives kun af en læge og bruges efter komplicerede karoperationer.


Gå efter strømper med et tryk på 15-20 mmHg. Det er ikke alle producenter, der angiver trykket, men lover de medicinsk kompression, kan du typisk forvente en god effekt.

Kompressionsstrømper
På med de stramme strømper.


Er der ulemper ved kompressionsstrømper?

Nej, ikke nogen, som videnskaben har kunnet finde. Men har du sart hud, kan de meget tætsiddende materialer give irritation. Dertil er strømperne varmere og dyrere end almindelige sportsstrømper.

Hvilken størrelse kompressionsstrømpe skal jeg vælge?

Se, nu er vi ved et af de mere prekære emner, for det er klart, at strømpens tryk afhænger af størrelsen på din læg, og at strømpens tryk falder, jo tyndere din læg er. Derfor skal du ud over din skostørrelse kende omkredsen af din læg, før du shopper sokker. Mange seriøse kompressionsstrømper fås af samme grund i rigtig mange størrelser, der både tager højde for skostørrelsen og for læggens diameter.

Kompressionsstrømpe fra Newline.

Kompressionsstrømpe fra Newline.

Hvad med leg sleeves?

Leg sleeves er sådan set en kompressionsstrømpe uden strømpedelen – altså et komprimerende skaft, der sidder på læggen. Det har ikke den samme effekt på blodets tilbageløb, men skulle fungere lige så godt som strømpen, når det kommer til muskelhold. Leg sleeves er især populære blandt triatleter, der kan have dem på under våddragten.

Hvornår skal jeg bruge kompressionsstrømper?

De fleste bruger strømperne efter hård træning og konkurrence for at fremme restitutionen. Men nogle oplever også, at de holder benene friskere under løb, og bruger dem i forbindelse med træning. Det er op til dig. Undlad dog at sove med sokkerne.
Kompressionsstrømpe fra Pressio i genbrugsnylon.

Kompressionsstrømpe fra Pressio i genbrugsnylon. 

Bruger eliten kompression?

Rigtig mange eliteløbere bruger kompression i forbindelse med restitution. Færre konkurrerer i dem. Den britiske tidligere verdensrekordholder på maraton Paula Radcliffe var dog stor tilhænger af de lange sokker og en af dem, der var med til at gøre dem populære. New York Marathon-vinder Meb Keflezighi løber også næsten altid i kompressionssokker.

Hvordan tager jeg mine kompressionssokker på?

Det lyder banalt, men det kræver faktisk øvelse at trække et par kompressionssokker på, så de sidder ordentligt og ikke går i stykker undervejs.

Sådan tager du kompressionsstrømper på
Sådan tager du kompressionsstrømper på

Er der forskel på strømper til herrer og damer?

I princippet nej, men nogle producenter kønsdifferentierer ift. læggens omkreds. Er du en tyndbenet mand, betyder det, at du måske skal købe en kvindesok, og omvendt, hvis du er kvinde med kraftige lægge.

Kan man bruge strømperne til andet end løb?

Ja, helt bestemt. Som nævnt er de udviklet til medicinsk brug, og den medicinske effekt er også den, der er videnskabeligt bevist. Skal du flyve langt, sidder eller står du meget på arbejde, eller døjer du bare generelt med fornemmelsen af trætte og tunge ben, så kan kompressionsstrømperne hjælpe, så brug dem gerne i hverdagen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: