© Adidas.

GPS-ure: 5 råd til optimal brug

GPS-ure har mange fordele. Her får du 5 gode råd til at bruge GPS-ure optimalt uden at blive slave af uret.

30. september 2014 af Peter Hyldahl.

GPS-ure har mange styrker og kan betyde meget for motivationen og træningen. Mange bliver dog næsten slave af deres GPS-ure, så det gælder om at finde balancen.

GPS-ure: 5 gode råd

Her får du 5 gode råd til at bruge GPS-ure på den optimale måde og undgå diverse faldgruber.

1. Lad være at tjekke aktuel hastighed. Den aktuelle hastighed svinger meget i de fleste GPS-ure, og prøver du at styre din fart efter det, vil dit løbetempo også svinge. Det koster kræfter og flow. Det er bedre at styre efter featuren ”gennemsnitsfart for aktuel omgang.”

2. Lad være med at bruge uret på rolige dage. En risiko ved GPS-ure er, at man kommer til at presse sig selv – også på dage, hvor kroppen har brug for en rolig tur. Så lad uret ligge og træn efter fornemmelse, når programmet byder på restitutionstræning. Alternativt kan du træne efter puls. Det hjælper med at holde intensiteten nede.

3. Betvivl ikke distancen på motionsløb. Såkaldt DAF-opmålte motionsløb er opmålt efter strenge, internationale standarder. De passer! Hvis dit ur viser noget andet, så husk, at uret kun er 96-98 procent præcist, og at den usikkerhed svarer til næsten 2 km afvigelse på en maraton.

4. Lad være med at kigge på uret hele tiden. Træning udenfor er også en sanselig oplevelse, der handler om omgivelserne, fornemmelsen i kroppen og den følelse af flow, man kan få, når det hele bare ruller. Alt det går man glip af, hvis man kigger ned på uret hvert 10. sekund.

5. Der er ikke noget, der hedder Garmin-rekord. ... eller løbebåndsrekord for den sags skyld. Du kan sætte PR (personlig rekord) til et DAF-opmålt løb med officielle tidstagere - ikke på en træningstur med vinden i ryggen, hvor dit ur måler forkert. Husk, at en afvigelse på bare 1 procent er lig med 25-30 sekunder på en 10 km. Garmin-rekorder kan du bruge i det personlige regnskab, det er ikke noget, du skal blære dig med.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: