Test af GPS-ure
Test af GPS-ure

Test af 12 toplækre GPS-ure. Se det bedste GPS-ur her.

Stor test af GPS-ure

Et GPS-ur er et genialt udstyr, der konstant holder dig motiveret og opdateret på din form og dine forbedringer. Vi har testet 12 GPS-ure. Få vores dom her!

31. oktober 2016

Stor test af GPS-ure

GPS-urene kan i dag meget mere end for bare få år siden. Da var GPS-uret en klodset tingest, man kun tog på, når man skulle ud at træne. Sådan er det bestemt ikke længere.

Stort set alle urene i testen her er moderne modeller, som du også vil kunne bruge og have gavn af i det daglige. For ikke alene kan uret hjælpe dig, når du træner; det kan fx også holde øje med, hvor godt du sover, og hvor meget du bevæger dig i det daglige.

De fleste ure har også smartbeskeder. Det betyder, at du på dit ur kan læse SMS’er og se, hvem der ringer, blot du har parret det med din smartphone.

Markedet for GPS-ure er domineret af Garmin. Sådan har det været længe, men der er da et par konkurrenter, som stædigt holder fast, og som viser, at tingene kan gøres anderledes – og ikke mindst billigere.

Garmins ure er nemlig stadig blandt testens bedste, men de er også dyre og gør alle brug af nogenlunde det samme interface. Så er budgettet begrænset, eller gider du ikke Garmins brugerflade, skal du se en anden vej.

Pulsmåler: Hvad er bedst? Find ud af det her.


GPS-ure til under 2.500 kroner

Prisen for et GPS-ur starter ved knap 1.500 kr. for de mest basale. Her får du tempo, distance og af og til puls. Det vil faktisk være nok for mange motionsløbere.

Bevæger du dig op i den øvre ende af kategorien, får du superavancerede GPS-ure, der kan næsten det samme som topurene. Der vil dog ofte være tale om ældre modeller med ringere skærm end de allerdyreste og nyeste.


1. TOMTOM RUNNER 2 CARDIO + MUSIC

Pris: 1.500 kr.

Håndledspuls: Ja

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Nej

Løbekadence: Nej

Pointerne i anmeldelsen af lillebroren Runner 2, som du finder på næste side i denne test, gælder også for dette ur. Samme simple interface og samme funktioner. Men i modsætning til den helt simple model har denne version en musikfunktion og en indbygget håndledspulsmåler. Lad os tage pulsfunktionen først. Den fungerer på niveau med de andre håndledspulsmålere i testen, og når du er ude at træne, kan du få dine pulsdata præsenteret på flere forskellige måder. Blandt andet er der en god og overskuelig funktion, hvor du kan se, hvor længe du har været i de enkelte pulszoner. Musikfunktionen er mindre vellykket. Dybest set er det en gammeldags MP3-afspiller med bare 3 GB plads til at lægge sange ind. Uret virker ikke til Spotify eller andre streamingtjenester, og det føles altså lidt bedaget. Denne version kommer dog med et par glimrende trådløse Bluetooth-høretelefoner, som gør denne pakke rimelig interessant prismæssigt.

Konklusion: Et brugbart begynderur, som i denne version kommer med et par gode trådløse høretelefoner.

Nørdefaktor: 3/10

Funktion under løb: 5/10

App: 3/10

Stjerner: 3/6


2. SUUNTO AMBIT3 VERTICAL HR

Pris: 2.400 kr.

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

GPS-uret har testens lækreste finish. Det er simpelthen så eksklusivt lavet, og der er kælet for alle detaljer. Det oser af kvalitet. Indvendigt har uret også masser at byde på. Der er et væld af funktioner, og som et af få ure i testen er der indbygget barometrisk højdemåler, så man kan få målt helt nøjagtigt, hvor meget opad det går på løbe- eller cykelturen. Uret har også masser af træningsfunktioner og kan præsentere data på et hav af forskellige måder, mens man fx er ude at løbe, og vurderet på antallet af funktioner får du virkelig meget for pengene. Det er dog ikke alle disse funktioner, der er lige lette at bruge. Fx er smartbeskedfunktionen, hvor man altså kan læse SMS’er og se på skærmen, hvem der ringer, blandt testens besværligste. Ris skal skærmen også have. Den er meget svær at tyde, hvis man ser det mindste skråt på den. Og det kommer man jo let til på løbeturen, når man skal kaste et hurtigt blik på uret.

Konklusion: Et rigtig flot ur med lækker finish og masser af funktioner, men brugervenlighed og skærm kunne være bedre.

Nørdefaktor: 8/10

Funktion under løb: 5/10

App: 6/10

Stjerner: 5/6


3. TOMTOM RUNNER 2

Pris: 1.200 kr.

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Nej

Løbekadence: Nej

Runner 2 er et GPS-ur, der går andre veje end konkurrenterne. Du styrer ikke uret ved hjælp af knapper eller touchskærm, men på en trykbar lille firkant, der sidder nede på urremmen. Det er ikke nogen supergod løsning, men man vænner sig til det. Runner 2 er nemt at komme i gang med. Du får tydelige instrukser på skærmen, og du kan hurtigt komme ud at løbe uden at skulle læse tykke manualer. Skærmen er lille, og mens det primære datafelt er let at læse, er de to sekundære felter lige lovlig små. Det fungerer bedst i dagslys. I de mørke timer kan det være et problem, hvis man vil have lys på skærmen, da man skal holde håndfladen over skærmen for at aktivere lyset. Det er samme funktion, som markerer en omgang, så resultatet er altså, at uret registrerer en omgang, når man aktiverer lyset. Det er decideret åndssvagt. Runner 2 fås i en række udgaver med flere funktioner, fx også simple svømme- og cykelfunktioner. Den nyeste model med indbygget musikafspiller er anmeldt på forrige side.

Konklusion: Et brugbart begynderur til den afslappede løber, men konkurrenternes bud i prisklassen er bedre.

Nørdefaktor: 3/10

Funktion under løb: 5/10

App: 3/10

Stjerner: 2,5/6


4. GARMIN FORERUNNER 230 - Testvinder i budgetklassen

Pris: 2.100 kr.

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

GPS-uret her er helt identisk med Garmins Forerunner 235. Det har bare ikke indbygget håndledspuls. Alle de gode ting, der er at sige om 235, gælder derfor også her, og vil du have pulsmålinger på løbeturen, kan du bare parre 230 med et pulsbælte. Så får du faktisk også en nøjagtigere og hurtigere pulsmåling end med 235’erens håndledspuls. I forhold til de dyrere modeller i denne serie, 735XT og 630, er der nogle få mangler, når det gælder de mere avancerede løbefunktioner. Fx har 235 og 230 ikke virtuel partner/racer-funktionen, der gør, at du kan løbe om kap med dine egne tidligere præstationer på en given rute. Funktionen gør, at du undervejs på ruten på uret kan se, om du er foran eller bagud i forhold til den tur, du konkurrerer mod. Det mangler også avancerede løbestilsfunktioner. Når det er sagt, så er uret her et brag af et løbeur med en enkel brugerflade og masser af gode og avancerede funktioner, som passer godt til både nybegyndere og mere ambitiøse løbere.

Konklusion: Et rigtig gennemført GPS-ur, der er nemt at bruge, og som har masser af fine, brugbare funktioner.

Nørdefaktor: 3/10

Funktion under løb: 7/10

App: 7/10

Stjerner: 4,5/6

Se dette supertilbud på Garmin Runner 10


5. POLAR M400 - Godt køb til prisen

Pris: 1.300 kr. (1.700 kr. inkl. pulsbælte)

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

Polar har altid været gode til at lave træningsure med gode pulsfunktioner. Det er de stadig. M400 er lillebroren til de to andre Polar-ure i testen. Pulsfunktionerne er stadig helt i top, og når du træner, får du fornem information om, hvilke pulszoner du ligger i, og hvor lang tid du har været i de forskellige zoner. Uret er desuden nemt at betjene og finde rundt i og lækkert lavet med en flot finish og dejlig fri for enhver billig plastikfølelse. Funktionerne er mange og rigtig gode i forhold til prisen. Polar scorer også plusser for den formtestfunktion, der er indbygget i uret. Hvis man tager den med jævne mellemrum, får man en klar fornemmelse af, om det går fremad eller tilbage med formen. Når det er sagt, så mærker man tydeligt, at Polars ure i testen her har nogle år på bagen. Skærmen er lille og kun i sort-hvid og savner lidt opløsning. Smartbeskedfunktionen, hvor man kan læse SMS’er og andre beskeder fra mobilen, er også dårligere end hos konkurrenterne.

Konklusion: Solidt GPS-ur med gode pulsfunktioner og en rigtig stærk pris, men man mærker, at det har nogle år på bagen.

Nørdefaktor: 7/10

Funktion under løb: 8/10

App: 7/10

Stjerner: 4,5/6


6. GARMIN FORERUNNER 25

Pris: 1.400 kr.

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

Forerunner 25 er langt mindre avanceret end mange af de store søskende fra Garmin, men hvad gør det, når det har rigeligt med funktioner til den mere afslappede motionsløber? Der er ikke så mange indstillingsmuligheder i uret, og på den lille skærm kan du kun se to datafelter ad gangen. Men det gør egentlig ikke så meget, for så undgår man at fare vild i uret. Du kan definere en af de 4 knapper til at markere omgange, hvilket er godt, hvis man fx træner intervaller. Det gør uret relevant, også for den lidt mere ambitiøse løber. Læg dertil, at displayet er tydeligt, og at uret kan måle daglig aktivitet og løbekadence. Uret er desuden meget let at bruge og betjene på løbeturen. Netop betjeningen gør det bedre end TomToms Runner 2 i samme prisklasse. Tag heller ikke fejl af uret her. Der er funktioner nok til, at du kan vokse i det, hvis ambitionsniveauet stiger. Man kan ikke påstå, at det er et flot og lækkert ur, men rent funktionelt er det glimrende.

Konklusion: Forerunner 25 har rigeligt med funktioner til de fleste løbere og er nemt at betjene.

Nørdefaktor: 2/10

Funktion under løb: 7/10

App: 7/10

Stjerner: 4/6GPS-ure til over 2.500 kroner

Hiver du den helt store pengepung frem, får du først og fremmest de nyeste, mest avancerede GPS-ure. De skiller sig især ud fra de ældre ved skærmen, der er i farver og med fornem opløsning. Du får også endnu flere features som kadencemåler og håndledspuls. Samtidig er mange af urene multisportsure, der både kan bruges til løb, cykling, svømning osv. 

For Garmins GPS-ure gælder det desuden, at de er kompatible med Garmins Connect IQ-univers, hvor du kan downloade ekstra funktioner til uret, hvis du føler, du mangler noget. Det kan fx være et nyt udseende til urfunktionen – eller en helt ny træningsfunktion.


7. GARMIN FORERUNNER 235 - Testvinder

Pris: 2.899 kr.

Håndledspuls: Ja

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

Garmins 235 er et godt GPS-ur til dem, som også vil have en aktivitets- og søvntracker i dagligdagen. For uret kan nemlig det hele. Det er spækket med funktioner, og den meget tydelige skærm præsenterer alt klart og skarpt på løbeturen. Det har desuden dedikerede knapper til fx omgangsfunktioner, hvilket gør det nemt at betjene uret på farten. Håndledspulsen fungerer o.k., men som alle andre håndledspulsmålere reagerer den langsomt på udsving og har flere udfald. Gider du ikke det, kan du stadig bruge uret sammen med et pulsbælte. Via Garmin Connect – eller direkte på uret – kan du skræddersy dine træningspas, og uret vejleder dig så gennem hele din træning, dels ved beskeder på skærmene, dels via vibrationer og lyde, hvis du sætter uret op til det. Uret mangler dog lidt de mere avancerede løbefunktioner, blandt andet virtuel partner, så du kan konkurrere med dig selv på tidligere løbeture. Men for langt de fleste løbere vil det være et helt perfekt ur.

Konklusion: Et super løbeur, der virker med det samme. Gemmer på masser af avancerede funktioner.

Nørdefaktor: 3/10

Funktion under løb: 7/10

App: 7/10

Stjerner: 5/6


8. POLAR M600

Pris: 2.799 kr.

Håndledspuls: Ja

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

Polars spritnye ur M600 er mere et smartwatch med avancerede træningsfunktioner end et egentligt træningsur. Det har sine fordele og sine ulemper. Fordelene først: Uret er baseret på en Android platform. Det betyder, at det fungere med tedjeparts apps som fx Strava, Google Maps, Weatherchanel og mange, mange flere. Herved kan du få masser af info direkte på den lille, men meget tydelige og lysstærke touchskærm. Uret integrerer også virkelig godt med din telefon, og du kan ikke bare læse mails og smser, du kan også besvare dem endda med stemmestyring! Uret kan endda lagre og afspille musik. De mange smartphone funktioner koster dog på træningsfronten. Uret kan meget og GPS og håndledspuls er blandt de bedste i testen, men det savner centrale funktioner som højdemåler og virtuel partner. Derudover er det lidt besværligt at betjene under brug. Der er knapper, men de er træge og touchskærmen, som også skal bruges er bøvlet at betjene med høj puls og sveden dryppende.

Konklusion: Som smartphone med træningsfunktioner er uret rigtig godt, som rendyrket træningsur er der bedre valg.

Nørdefaktor: 7/10

Funktion under løb: 6/10

App: 7/10

Stjerner: 4,5/6


9. GARMIN FORERUNNER 735XT

Pris: 3.800 kr.

Håndledspuls: Ja

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

735XT ligner til forveksling Forerunner 235 og 230. Men 735XT gemmer på noget ekstra under urskiven. Uret er udviklet til trifolket, så det kan fx også bruges til svømning. Uret måler, hvor langt du svømmer, og tæller dine svømmetag. Det har også en særlig trifunktion, hvor du blot med et enkelt tryk skifter sportsgren, og uret holder samtidig også øje med, hvor lang tid du bruger i skiftezonerne. Alt virker fortrinligt og er nemt at gå til. Selvom uret således appellerer mest til trifolket, så vil de mere ambitiøse løbere også få masser ud af uret. For uret har alle de avancerede løbefunktioner, som fx virtuel partner, som man savner i nogle af Garmins billigere ure. Uret er dog rigtig dyrt, og håndledspulsmåleren er behæftet med den samme usikkerhed som i de billigere Garmin-ure med håndledspuls. En barometrisk højdemåler savner vi nu også i denne prisklasse, og så er det lidt ærgerligt, at det nye topur deler urkasse og udseende med de ældre mellemklasseure.

Konklusion: Et rigtig godt GPS-ur til trifolket, og uret har også masser at byde på til den mere ambitiøse løber eller cyklist.

Nørdefaktor: 7/10

Funktion under løb: 8/10

App: 7/10

Stjerner: 5/6


10. POLAR V800

Pris: 3.700 kr. (inkl. puls)

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

GPS-uret her deler funktioner med M400, men har en lang række ekstra features, der i hvert fald til dels retfærdiggør den høje pris. Blandt andet kan ures bruges til triatlon, da man kan skifte sportsgren med et enkelt tryk. V800 kan også bruges, når du svømmer, hvor uret tæller dine svømmetag og måler distancen. En særlig god feature er urets indbyggede restitutionsstatus. Her kan du se, om du er klar til træning, eller om du måske skal vente en dag mere. Endelig har uret også en indbygget trykfølsom højdemåler, så du helt nøjagtigt kan se, hvor mange højdemeter du får ud af en træningstur. Designet er også lidt mere eksklusivt med fx sorte knapper i stedet for de sølvfarvede på M400. Rent funktionelt er V800 et brag af et træningsur, der, desværre som lillebroren, lider under, at det har nogle år på bagen. Flere af de andre ure i testen kan det samme, men præsenterer det langt flottere, end den lille, sort-hvide skærm på V800 er i stand til. Og så er prisen altså meget høj.

Konklusion: Masser af gode funktioner, der lider under at blive præsenteret på den lille skærm. Ret dyrt.

Nørdefaktor: 9/10

Funktion under løb: 8/10

App: 7/10

Stjerner: 4,5/6


11. GARMIN F?NIX 3 SAPPHIRE HR - Vores favorit

Pris: 5.000 kr.

Håndledspuls: Ja

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

Det her ur kan alt, og det oser af overskud og lækker finish. Skulle man lykkes med at finde en funktion, man savner, så er der sandsynligt en, der har lavet et lille program, man så kan downloade til uret, eller man kan selv kaste sig ud i at programmere funktionen. Det her GPS-ur er derfor selvsagt ikke førstevalget til afslappede motionsløbere, der blot har brug for at vide, hvor langt og hvor hurtigt de løber. Det her træningsur er hamrende dyrt og superavanceret. Men er du adventuretypen, der både har brug for at kunne finde vej i vildmarken og dyrker cykling, løb, tri, ski eller andet, så kan uret her altid hjælpe dig. Det er også ganske pænt designet og udført og kan dermed sagtens bruges til hverdag. Du skal dog være opmærksom på, at uret er ganske tungt og stort, hvilket nogle måske kan synes er generende på fx længere løbeture. På plussiden tæller også, at F?nix 3 Sapphire som det eneste af Garmins ure har indbygget barometrisk højdemåler. Skærmen er også klar og tydelig.

Konklusion: Fantastisk GPS-ur, der kan alt. Det er lækkert lavet og er spækket med funktioner – men det er stort og dyrt!

Nørdefaktor: 10/10

Funktion under løb: 7/10

App: 7/10

Stjerner: 5/6


12. GARMIN FORERUNNER 630

Pris: 3.300 kr.

Håndledspuls: Nej

Aktivitetstracker: Ja

Smartbeskeder: Ja

Løbekadence: Ja

Elsker du bare touchskærm, så er uret her det rigtige valg i Garmin-universet. For touchskærmen er det, der adskiller 630-uret fra de andre Garmin-ure, som det ellers ligner til forveksling. Og ja, det er nemmere at betjene en lang række ting med en touchskærm. Vil du ændre et datafelt, mens du er ude på løberuten, så holder du bare fingeren nede på datafeltet, og så får du med det samme adgang til menuen. Men touchskærmen gør også, at du af og til uforvarende kommer til at afslutte en træningstur midt i det hele. Uret er bestemt i den dyre ende og dermed også spækket med funktioner, men savner dog multisports- og svømmefunktionerne fra fx 735XT. Den ambitiøse løber får derimod alt, hvad han eller hun kan drømme om, blandt andet virtuel partner-funktionen, hvor du kan konkurrere mod dine egne tidligere præstationer, samt avancerede løbestilsfunktioner. Ligesom med de andre Garmin-ure i denne serie er skærmen fornemt let og tydelig at aflæse på løbe- eller cykelturen.

Konklusion: Vil du have touchskærm og løbestilsfunktioner, så er uret her et godt valg. Ellers vælg det billigere FR 235 eller 230.

Nørdefaktor: 6/10

Funktion under løb: 8/10

App: 7/10

Stjerner: 4,5/6


Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: