Sådan vælger du sportsbriller

Her får du nogle enkle køberåd, der sikrer dig, at du får netop de briller, der passer til dig og dine behov.

Ergonomi Selv i de billige prisklasser bærer sportsbriller præg af, at producenterne forsøger at designe brillerne så strømlinede og aerodynamiske som muligt. Det betyder, at de fleste modeller er lavet i et wrap-around-design, hvor stel og glas smyger sig rundt om ansigtet.

TIP: Det aerodynamiske design kan gå ud over pasformen, så prøv brillerne på, og læg fx mærke til, om linserne sidder for tæt på øjnene.

Skridsikkert gummi Brillerne skal fungere, mens din krop arbejder, og derfor skal de også sidde fast på varme dage, og når sveden driver af dig. Den opgave løses af specialgummi på stænger og næsestykker. Gummiet klæber ekstra meget, hvis det bliver fugtigt.

TIP: Ikke blot materialet, men også udformningen og antallet af riller i gummiet får brillen til at sidde godt fast.

Luftstrøm Du skal ikke kun tænke på dine sportsbriller som en solbrille, men også som et værn mod blæst og fartvind – samt mod insekter, støv og fremmedlegemer som de små grene og buske, man nemt kan komme i nærkontakt med, hvis man dyrker sport i skoven. Ved at holde vinden væk fra øjnene sikrer brillerne, at du hele tiden har et klart udsyn, og at øjnene ikke løber i vand og trættes.

TIP: Du skal sikre dig, at du kan købe løse linser, hvis uheldet skulle være ude, og du får ødelagt en linse.

Linser Brillens hjerte er linsen. Det er den, der afgør, hvor meget dine øjne skærmes for lys. Mange briller leveres med 2 eller flere forskellige linser, som du kan skifte efter behag og efter lysforholdene. Du kan også vælge en såkaldt fotokromisk linse. Den bliver automatisk gradvist mørkere, jo skarpere lyset er.

TIP: Det er en stor fordel at have mindst 2 linser til dine briller: en til solskin og en til gråvejr.

Næsestykke En sportsbrilles næstvigtigste kontaktpunkt er næsen, hvor næsestykket møder ansigtet. På de helt lette briller består næsestykket kun af en tynd stribe gummi, mens du på mere avancerede modeller finder næsestykker i flere størrelser. Ofte er de også bøjelige, så de kan tilpasses nøjagtigt til din næseform.

Længde på stænger Stængerne er den største og vigtigste kontaktflade til hovedet og afgørende for, om brillen sidder fast nok. Ofte er stængerne afrundede, så de smyger sig omkring øret.

TIP: Selv en let trykken på de følsomme punkter bag øret kan udvikle ømhed og hovedpine i længden. Så sørg for, at stængerne ikke klemmer.

Tilpasning De fleste producenter gør meget ud af, at det er muligt at tilpasse og finjustere brillerne. Derfor benyttes ofte superfleksible materialer til næse- og stænger/ørestykker, så de kan bøjes og justeres, indtil de passer perfekt.

Vægt De letteste løbebriller vejer helt ned til 17 gram, mens en robust cykelbrille sagtens kan veje meget mere end det. Vægten er med til at definere, hvor god en brille er til sit formål. De helt lette er bedst til sportsgrene, hvor kroppen er meget i bevægelse, fx med hop og spring – som fx løb – mens vægten ikke er så vigtig på cyklen.

TIP: Overvej, at jo mere der er sparet på vægten, jo mere komfort går du glip af fx i form af gummi på kontaktfladerne.

Størrelsen Både bredden og dybden på brillerne kan variere med flere centimeter og er helt afgørende for, om brillerne sidder sikkert på ansigtet – eller om de hopper og danser. Omkredsen på dit hoved matcher næppe alle sportsbriller.

TIP: Prøv flere størrelser – evt. også inden for samme model – så du kan mærke, præcis hvilken der passer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: