Klædt på til kulde: På langrendsskiene

Se her, hvordan du effektivt klæder dig på til træningsturen i seriøse kuldegrader.

22. november 2010

Hue

Kig efter: God beskyttelse af ørerne og rigelig varmeevne.

Funktion: Huen skal holde dig lun og tør. Mange vælger til formålet en ulden hue, men også huer i moderne svedtransporterende materialer er fine, især når det ikke er alt for koldt, og intensiteten skrues i vejret.

Briller

Kig efter: Tætsluttende såkaldt wrap around-design der skærmer for lysindfald fra siderne.

Funktion: Brillerne skal lukke af for den kolde fartvind. Samtidig er det vigtigt, at du på en solskinsdag beskyttes mod det skarpe lys og de stærke lysreflekser fra is og sne – også fra siderne.

Svedundertrøje

Kig efter: Maksimal svedtransport, gerne gennem luftige netpaneler. Der skal ikke være nogen syninger på skuldrene, hvis du vil løbe med rygsæk.

Funktion: Sveden skal flyttes væk. Længere er den ikke. Til formålet er det vigtigt, at trøjen er fremstillet i fibre, der skyr fugten og lader damp passere. Vælg gerne en kortærmet variant, da armene har nemt ved at blive overophedede.

Underbukser

Kig efter: Svedtransporterende materialer, flade sømme og eventuelt et vindtæt lag på forsiden.

Funktion: De skal holde dig tør om underlivet ved effektivt at flytte sveden ud i næste lag. Samtidig skal de sidde helt uden at genere og ideelt set også gerne lukke noget af for vinden. Afhængigt af vejret og den planlagte intensitet kan underbukserne være korte, ¾-lange eller lange.

Sokker

Kig efter: Et skaft, der når op over anklen, samt forstærkninger omkring tå, hæl og vrist.

Funktion: Holder fødderne tørre og varme. Og beskytter mod det tryk, der opstår, når du løber langrend.

Jakke

Kig efter: God lukning ved håndleddene, ventileret ryg og vindtæt front.

Funktion: Først og fremmest skal den kolde vind holdes stangen. Og så skal sne afvises, både via en tæt overflade, og ved at hals-, liv- og håndledsåbningerne kan lukke godt til.

Mellemlag

Kig efter: Tæt snit, også omkring håndleddene.

Funktion: Skal især varme omkring kropskernen. Samtidig er det vigtigt, at sveden transporteres videre. Uld kan være genialt til formålet, fordi fibrene isolerer godt, selv når de er lidt fugtige.

Handsker

Kig efter: Vindtæt stof, slidstærk håndflade med god friktion. Et relativt tætsiddende skaft, der når op over håndleddet.

Funktion: Hænderne skal holdes varme, primært ved at holde vinden stangen, men også ved at lukke af for sne og slud – og eventuelt ved at samle fingrene i en luffe. Snittet skal sikre et godt greb om skistaven.

Bukser

Kig efter: Vindtæt front samt korrekt anatomisk snit og smidige materialer, der underbygger god bevægelsesfrihed.

Funktion: Skal holde kulden væk fra benene uden at hæmme dine bevægelser. Til motionsbrug er det fint, hvis et vindtæt lag hjælper med til at blokere for vinden. Åndbarheden er dog vigtig, så sveden kan dampe væk fra huden.

Støvler

Kig efter: God fleksibilitet i sålen, som samtidig skal være torsionsstiv, så den ikke kan vrides i længderetningen.

Funktion: Flekset i sålen sikrer kraftfuldt fraspark, mens stivheden på langs sikrer, at sålen ikke vrider sig. Dermed har du stadig god kontrol og styr over skien med forfoden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: