mand med pandelampe
Vi tester pandelamper.


© iStock

Købeguide: De bedste pandelamper i 2022

Vi har testet de bedste pandelamper, så du bliver set i mørket. Bliv klogere på de forskellige modeller her, og få gode råd til at vælge den rigtige.

12. oktober 2022 af Christian Thestrup

Vinteren er på vej. Hver dag spiser mørket en lille bid af de lyse timer, men det betyder ikke, at du skal flytte løbetræningen indenfor – eller droppe den. Med den rigtige pandelampe kan du nemlig sagtens løbe videre i byen, på landet og i skoven. Her får du råd til at vælge den rigtige, og vi har også testet en række modeller for dig.

Indhold

Hvilken pandelampe skal jeg vælge?

Hvad betyder lumen?

Hvor mange lumen skal jeg gå efter?

5 grunde til at løbe med pandelampe

Hvem opfandt pandelampen?

Hvorfor har alle pandelamper ikke høj lumen?

Hvor meget betyder vægten?

Hvor køber man pandelamper?

Bedste pandelamper 2022: Download testen her.

Hvilken pandelampe skal jeg vælge?

Det kommer helt an på dit behov. Når du skal finde en pandelampe til løb, skal du først og fremmest vælge en lysstyrke, som passer til, om den skal bruges i byen, på landevejen, eller om du skal give den gas på ujævne singletracks i den mørke skov.

Og hvad med batteritiden? Skal den fx kun bruges til korte træningsture, eller skal den kunne holde til et maraton? Og så er der kvaliteten. Skal den kunne holde til at støde ind i en klippevæg, eller skal du kun bruge den i byen? Og skal den være vandtæt, fordi du skal til adventurerace, eller skal den bare kunne holde til en regnbyge? 

Der findes helt sikkert ikke kun én rigtig pandelampe til dit behov, men der findes også mange forkerte. Alle valg har indflydelse på kvalitet, komfort, vægt og pris, så tænk dig om, inden du køber. 

Læs også: Nyd vinterløbeturen - klæd dig klogt på

Hvad betyder lumen?

Lumen er en måleenhed, der angiver en lampes lysstyrke – lidt som watt i en glødepære til hjemmet. Faktisk svarer 1 watt til ca. 10 lumen. Jo højere lumen, jo mere lys kan pandelampen altså afgive. 

Tallet fortæller dog ikke, hvor præcis lampens lyskegle er, og det er afgørende for oplevelsen af lysoutputtet, om lyset spredes eller koncentreres. Men lumen er et godt udgangspunkt, når du skal se, hvor kraftigt en pandelampe kan lyse.

Hvor mange lumen skal jeg gå efter?

Dit behov for lumen afhænger af, hvad du skal bruge pandelampen til. Her er nogle tommelfingerregler, du kan gå efter.


 • 100 lumen: Gåtur på dårligt oplyste steder, hvor du bare gerne vil blive set.

 • 2-300 lumen: Løb i byområder, hvor der for det meste er gadelamper.

 • 3-400 lumen: Brede skovstier, hvor underlaget ikke byder på de store overraskelser.

 • 500-1.000 lumen: Små, snørklede skovstier, hvor det er nødvendigt at kunne se langt og bredt, så du ikke bliver overrasket af rødder, sten, grene eller pludselig niveauforskelle.

 • +1.000 lumen: Hvis du vil have en pandelampe, der også kan bruges til at køre MTB i mørke skove, hvor det er rart med en lyskegle, som følger dit hoved og ikke kun retningen af dit styr.
pandelampe: Silva Trail Runner Free H
Silva Trail Runner Free H

Pandelampen fra Silva scorer højt på de mange detaljer, men er dog ikke vores testvinder - den kan du se i vores test lidt længere nede på sitet.

© Silva

5 grunde til at løbe med pandelampe

 1. Det giver en anderledes oplevelse end løb i dagslys. Du koncentrerer dig fuldt og helt om løbeturen. Din velkendte rute opleves ny og spændende, og det opleves som at løbe i en lang tunnel, hvor hvert sving byder på nye indtryk.

 2. Du kan se de skæve fortove i byerne, hullerne i asfalten på lande­vejen og de drilske sten og rødder på stierne i skovene. Og som en ekstra og ikke uvæsentlig bonus bliver du også selv nemmere set af både biler, fodgængere og cyklister på din tur.

 3. Dine sanser arbejder på fuld kraft. Du glemmer pludselig tid, tempo, og hvor hård løbeturen er. I stedet kan du få følelsen af at løbe i din egen boble i et ubesværet flow, mens du lægger mere mærke til duftene og lydene på løbeturen.

 4. Du kan planlægge din træning mere frit, fordi du ikke skal haste hjem for at fange dagens sidste lysstråler i løbesko­ene. Det betyder også, at du kommer hyppigere udenfor og får et mentalt pusterum i årstidens friske luft.

 5. Fordi mange folk rykker træningen indenfor om vinteren, har du mange stier og ruter næsten for dig selv – både ude i skoven og i byens parker. Hvis du alligevel møder andre på din vej, så husk at kigge lidt til siden, så du ikke blænder dem. 

  Læs også: Planlæg den rette mørkerute

Hvem opfandt pandelampen?

De første bærbare lamper brændte ved hjælp af acetylgas og blev brugt i begyndelsen af 1900-tallet. Først blev de brugt som cykellygter, men de fandt hurtigt vej til kulminerne, hvor arbejderne kunne spænde dem om deres hjelme. 

I 1912 opfandt Thomas Edison den første elektriske pandelampe til mine­arbejderne, hvilket var en stor fordel, da de elektriske lamper ikke kunne antænde gasser i minerne. Til gengæld kunne de kun lyse med 2 til 5 lumen efter 12 times brug.

Hvorfor har alle pandelamper ikke høj lumen?

Mange lumen er ensbetydende med høj lysstyrke. Og jo højere lysstyrke du vil have, jo større lampehoved, batteri og dermed også vægt følger der med. 

Der bliver hele tiden udviklet nye batterityper, som kan lyse mere og vejer mindre. Batteritid og vægt følges dog stadig ad, og når vægten går op, går komforten som regel ned.

Hvor meget betyder vægten?

Pandelampens vægt betyder en del. Det vigtigste er dog, at der er en god komfort – ikke mindst ved de større modeller med store batterier. 

Når batteriet er placeret i nakken, er det vigtigt, at der er en god balance, og at der fx medfølger et elastikbånd til at spænde over hovedet. Hvis batteriet sidder i lampehuset foran på hovedet, skal det ikke være så tungt, at det glider ned i panden, når du løber.

Hvor køber man pandelamper?

Hvis du ved, lige præcis hvad du går efter, er de mange netbutikker typisk det billigste sted at købe pandelamper. Det er dog en god idé at prøve pandelampen, inden du køber den, så du kan mærke, hvordan den sidder, om knapperne er store nok, og om pandelampen har en kvalitet, du er tilfreds med. 

Det er også nemmere at sammenligne to pande-lamper, når du står med dem i hånden, for der er mange ting, man ikke kan se ud fra et billede.

Går løbeturen i skoven, i byen eller landevej? Se, hvordan du finder den rigtige pandelampe til dit behov.

Bedste pandelamper 2022: Download testen her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: