© Istock

Sundhedsapp vil bruge dit DNA

Snart kan du få råd om træning og sundhed, der er skræddersyet til dit eget DNA.

12. februar 2015

Smartphones og andre elektroniske gadgets har gjort det muligt at måle og analysere alt fra hastighed og distance på træningsturen til vores søvnkvalitet, stress og humør. Fænomenet kaldes selftracking – eller på dansk selvmåling – og udviklingen er kun lige begyndt.

Et af de nyeste skud på stammen er en app, der ved at have adgang til dit DNA angiveligt skal kunne give helt personlige råd om din sundhed. IBM har investeret massivt i appen, Pathway Panorama, som sendes på markedet i år.

– Ved at tracke os selv forsøger vi at holde os sunde og raske længere og få mest muligt ud af livet. Samtidig er gentests blevet billigere og er derfor også begyndt at spille en rolle i vores ønske om at optimere os selv. Det er de to trends, der mødes i den her app, siger Anders Høeg Nissen, der har skrevet bogen ‘Det man måler er man selv’ om selftracking.

Appen skal kunne svare på spørgsmål om fx dit søvnbehov, optimale kostsammensætning og behov for motion.

3 selftracking-produkter på vej

  • DNA-drevet app:Sundhedsappen Pathway Panorama kræver, at du indsender en prøve af dit DNA i form af en blod- eller spytprøve. Resultatet bliver sammen med oplysninger om din livsstil og træningsdata fra fx dit selftracker-armbånd proppet ind i IBM’s supercomputer Watson. Det skulle gøre appen i stand til at give dig præcise oplysninger om din sundhed og svare på konkrete spørgsmål – fx hvor meget du bør motionere i dag.
  • Kaloriearmbånd:Træt af at tælle kalorier? Så kan Airo-armbåndet være den opfindelse, du venter på. Udviklerne hævder, at selftrackeren gennem huden kan måle, hvad du spiser – og præcis hvor mange kalorier du har indtaget. Produktet er dog endnu ikke på gaden, og eksperter har sået tvivl om troværdigheden.
  • Intelligent løbesko:Instituttet for biomekanik i Valencia har i samarbejde med skofirmaet Kelme udviklet prototypen på en intelligent løbesko. En indbygget enhed i skoen måler en lang række parametre, som karakteriserer din løbeteknik, og den kan bl.a. se, om du er ved at blive skadet og bør afbryde løbeturen. Oplysningerne sendes videre til en app, og på den måde får du direkte rådgivning og advarsler ude på løberuten.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvad vil du opnå med din træning inden for det næste år?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: