© Valling.com

Guide til køb af baselayer

En baselayer trøje, en svedtransporterende superundertrøje, er et af de vigtigste stykker træningsudstyr. Se her hvordan du køber den rigtige.

8. januar 2014 af Martin Kreutzer

Dene ene baselayer trøje ligner umiddelbart den anden. Men når du skal finde din personlige baselayer favorit, er der ikke desto mindre en stribe punkter, som du bør være opmærksom på.

5 krav til din baselayer trøje

  • Kraven må gerne være høj, så den beskytter halsen. Nogle fås med lynlås, så du kan lufte ud. Men husk: Hvis du kombinerer din baselayer med fx cykeltrøje og windbreaker, er det ikke fedt med tre lynlåse oven på hinanden.

  • Tykke trøjer er varmere, men mindre svedtransporterende. De mest tekniske er tykke i de zoner, hvor du har mest brug for varme – og tynde, hvor du sveder meget.

  • Pasformen skal være tæt. Trøjens primære funktion er svedtransport, så den skal sidde til for hurtigt at flytte fugten.

  • Ærmerne skal være så lange, at de når ned over dine håndled og varmer de yderligt liggende pulsårer.

  • Sømmene skal være flade og velplacerede, så de ikke gnaver. Bruger du trøjen til cykling, eller løber du med rygsæk, skal du være særlig opmærksom på sømmene ved skuldrene.

Uld eller ej?

Svaret på spørgsmålet er individuelt, for ulden har andre kompetencer end de syntetiske stoffer. Uldens isoleringsevne er ganske enkelt overlegen, fordi der lagres luft inde i selve uldfibrene. Så gælder det om at holde varmen, er ulden uovertruffen.

Til gengæld binder den mere fugt og gør dig klam på varme dage eller ved høj intensitet. Ulden er også lugtfri, mens syntetiske trøjer virkelig kan være ‘giftige’ efter nogle dages brug.

Til gengæld har ulden sjældent samme skarpe pasform som de ultraelastiske syntetiske stoffer. Og så er der det sidste uldproblem: Især på tør, varm hud kan ulden kradse og irritere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: