BMI-beregner
BMI-beregner

Kender du din vægt og din højde, kan du nemt beregne dit BMI-tal med vores BMI-beregner og se, om din vægt er sund.

© iStock

BMI-beregner: Lær at forstå din BMI

Beregn dit BMI-tal med denne nemme BMI-beregner og se, om der er et sundt forhold mellem din højde og din vægt.

25. maj 2022

Går du også rundt og tror, at du vejer for meget? Eller måske for lidt? Med vores BMI-beregner, kan du hurtigt udregne dit BMI eller dit Body Mass Index, som BMI er en forkortelse for. 

En BMI-test giver dig en overordnet idé om du er overvægtig, om din vægt er helt normal - eller om du faktisk er for tynd.


BMI-formel: Hvordan beregner man BMI-tal?

BMI er den mest udbredte måleenhed, når vi snakker sund kropsvægt. BMI står for Body Mass Index. 

Man beregner sit BMI i en BMI-test ved at dividere sin kropsvægt (i kg) med sin højde (i meter) i anden. BMI-formlen er altså:

BMI-formel - BMI-beregner - sådan beregner du dit BMI tal

Du behøver dog ikke at udregne dit BMI selv. Sæt blot din vægt (i kg) og højde (her i centimeter) ind i vores BMI-beregner og få dit BMI-tal med det samme. Tjek så BMI-tabellen under BMI-beregneren og se, hvor du ligger på BMI-skalaen. Grænseværdierne er Sundhedsstyrelsens gældende værdier.


BMI-beregner:

Eksempler på BMI-tal ud fra højde og vægt

Hvis du er 170 cm høj:

  • skal du helst ikke veje mindre end 54 kg (= BMI på 18,7)

  • skal du helst ikke veje ret meget mere end 72 kg (= BMI på 24,9)

Hvis du er 185 cm høj:

  • skal du helst ikke veje mindre end 64 kg (= BMI på 18,7)

  • skal du helst ikke veje mere end 86 kg (= BMI på 25,1)

Du kan selv prøve at taste forskellige kilo-værdier ind i BMI-beregneren sammen med din højde for at se, hvor dine grænser for en normal og sund vægt går.


BMI-beregner – holder den?

En BMI test giver et bedre billede af, om du har en sund kropsvægt, end din vægt i kilo alene gør, fordi BMI-beregningen også tager din højde med i vurderingen.

En BMI test er dog ikke 100 procent pålidelig, da den fx ikke tager højde for, at nogle mennesker har en meget stor muskelmasse og derfor kan veje for meget ifølge deres BMI - uden reelt at have særligt meget fedt på kroppen.

Det samme gælder folk med en kraftig knoglebygning. Her vil man også kunne få et BMI-tal, der indikerer, at man er overvægtig, selv om man ikke er det. I sådanne tilfælde kan man ikke bruge en BMI test. Her vil fx en måling af et menneskes fedtprocent være mere præcis.

Endelig siger dit BMI-tal heller ikke noget om, hvordan dit fedt er fordelt på kroppen. Hvis alt dit fedt en koncentreret om maven, kan dit fedt godt være usundt for dig, selvom du holder dig lige under et BMI på 25.


Alternativer til en BMI-beregner

1. Kig dig i spejlet: I stedet for en BMI test kan du også tage et objektivt kig i spejlet. Det kan give et godt praj om, hvorvidt der sidder for lidt eller for meget sul på kroppen - og hvordan det er fordelt.

Vær dog OBS på, at forskere har konstateret, at mænd er lidt tilbøjelige til at undervurdere deres egen vægt - altså at anse sig selv for mindre overvægtige, end de er, mens kvinder har det omvendt - her vil flere kvinder se sig som overvægtige, selvom deres vægt en sund og normal.


2. Taljemål: Et andet godt alternativ til en BMI test er at måle dit taljemål. Forskning viser, at dit taljemål i mange tilfælde siger mere om din vægt og sundhed end dit BMI-tal. BMI-taller siger intet om, hvor dit fedt sidder på kroppen. Og da det usunde fedt, som øger risikoen for fx hjerte-kar-sygdomme, sidder rundt om mave, kan en taljemåling være med til at afsløre om dín vægt en usund.

Tjek her, hvordan du måler taljemål - og se hvad et sundt taljemål er.


3. Talje-hofte-ratio: Et endnu bedre mål end BMI for sund fedtfordeling er det såkaldte Talje-hofte-ratio, som ser på, hvor bred du er rundt om livet - i forhold til, hvor bred du er om hoften. Altså om du har den sunde pære-form, eller den usunde æble-form, hvor det meste fedt sidder på maven.

Du kan se, hvad et sundt mål for talje-hofte-ratio skal være - og nemt beregne tallet med vores beregner her:

Beregn talje-hofte-ratio


Er der forskel på BMI-tal for kvinder og mænd?

Nej, mænd og kvinder måler deres BMI ud fra samme formel - og skal bruge den samme BMI-tabel.

En person, der er 175 cm høj er således ifølge BMI-tabellen undervægtig, hvis han eller hun vejer mindre end 57 kg (BMI = 18,6) - uanset om det er en mand eller kvinde. Og overvægtig, hvis han eller hun vejer mere end 77 kg.


Vil du have tips til at få bugt med mavefedtet? Så læs med i Aktiv Træning, hvor du får alt om de nyeste metode til varigt vægttab. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: