Derfor vejer du mere om vinteren

Føler ud også, at de overflødige kilogram sidder ekstra godt fast i vintermånederne?

14. februar 2017 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Selvom store vamsede sweatere og lange bukser kan gemme de ekstra kilogram væk, så er der ikke meget ved at tage på i løbet af vinteren. Alligevel er det virkeligheden for en stor del af os.

I starten af efteråret vil de fleste ramme den laveste vægt på året, mens vintermånederne er der, hvor vi tager lidt ekstra på. Den ekstra vægt kan vi så kæmpe med hele foråret og det meste af sommeren, før vi igen rammer den lave vægt.

Og der er en ganske naturlig forklaring på, hvorfor dette er tilfældet for de fleste af os.

Vægt og evolution

Et studie udgivet i Proceedings of the Royal Society B påviser nemlig, at evolutionen er en del af grunden til, at vinteren er lidt federe for de fleste af os. Studiet er foretaget på University of Exeter, og viser, at mennesker har en underbevidst trang til at overspise, når temperaturen falder.

Grunden hertil er, at naturens forrådskammer er mindre i de kolde måneder, og mennesker såvel som dyr er derfor kodet til, at fylde op på energi, så vi ikke kommer til at dø af sult i løbet af vinteren. 

På trods af, at vi i dag stort set kan finde de samme ting i supermarkedet om vinteren som om sommeren, så kan vi stadig ikke sætte os udover vores trang til at ophobe energi i vintermånederne.

Når vi spiser producerer vi desuden varme i kroppen, og dette er med til at opretholde en stabil kropstemperatur. Det er også på grund af dette, at mange føler, at de har mindre appetit på de varme sommerdage.

Sådan spiser du mindre, når det er koldt

Hvis man vil undgå at overspise i de kolde måneder, er det derfor en god idé at tage et par gode sokker og en sweater på, og så mærke godt efter, om man er oprigtigt sulten.

Man kan desuden drikke et stort glas vand eller børste tænder, når man får lyst til at spise uden, at være rigtigt sulten. Du kan også kaste dig over vores 6 genveje til et vægttab. 

Vejer du for meget? Med vores BMI beregner kan du nemt og hurtigt teste, om du vejer for meget.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: