Frugter og målebånd

To uger på slankekur, to ugers pause og så på kur igen. Det kan faktisk give gevinst. 

© iStock

Hop af og på slankekuren

Ved at indlægge tougerspauser under en kaloriefattig slankekur kan man booste sit vægttab, mener forskere.

30. august 2019 af Jesper U. Larsen, Lasse Lyhne, Niels C. Thalund & Hans W. Gottlieb

Sådan gør du slankekuren mere effektiv

Når man er på slankekur, kan det være svært at holde sig til en striks diæt i mange uger i træk. Men ifølge et nyt studie skal man ikke have dårlig samvittighed over at tage en pause fra kuren i ny og næ. Tværtimod kan det være den klogeste strategi i det lange løb.

Australske forskere rekrutterede 51 overvægtige mænd mellem 25 og 54 år, som blev inddelt i to forskellige grupper. Den ene gruppe skulle følge en kalorierestriktiv slankekur hver dag i 16 uger. Den anden gruppe skulle skifte mellem to uger på den samme kalorierestriktive slankekur og to ugers pause, hvor de hverken var i kalorieover- eller underskud. Denne gruppe fortsatte forsøget i 30 uger, så deres samlede tid på slankekuren ligeledes nåede 16 uger.

Efter forsøget havde gruppen, der hoppede af og på slankekuren, tabt sig mest. Og nok så interessant havde denne gruppe også, 6 måneder efter at de stoppede på kuren, fastholdt et vægttab på cirka 8 kilo mere end de mænd, der havde været på vedvarende slankekur.

Derfor virker det

Forskerne forklarer, at hvilestofskiftet falder markant, når man er i et længerevarende kalorieunderskud. Det vil sige, at kroppen forbrænder færre kalorier – en biologisk mekanisme, som gjorde vores forfædre i stand til at overleve i perioder med mangel på mad. Det kan være årsagen til, at det i forsøget gav større vægttab at hoppe af og på en slankekur end at være i konstant kalorieunderskud over mange uger. 

Kilde: International Journal of Obesity

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: