Overvægtig? Sådan kommer du i gang med løbetræningen

Aktiv Træning bringer her det tredje af syv uddrag fra den nye bog ’Kom i form til halvmaraton på 100 dage’.Dette uddrag handler om, hvordan du kommer i gang med at løbetræne, hvis du er overvægtig.

3. februar 2016

Antallet af overvægtige og svært overvægtige danskere stiger, og i dag vurderes det, at mere end halvdelen af alle voksne danskere har et for højt BMI. Hvis du gerne vil tabe dig, er løb et godt redskab til at nå dit mål.

Men inden du hopper i løbeskoene og begynder din slankekur, skal du dog huske på, at løb er en vægtbåren sport. Det vil altså sige, at du skridt for skridt skal løfte hvert et kilo af din krop. Er du overvægtig eller svært overvægtig, er det vigtigt for dig, at du kommer forsigtigt i gang med løbetræningen. Dine knogler, sener og muskler skal nemlig arbejde hårdere på grund af den relativt højere vægt, som du bærer rundt på. Overvægt er ikke en forhindring for løbetræningen. Tværtimod. Når du begynder at løbe, vil du udover at forbrænde fedt nedsætte risikoen for mange af de følgesygdomme, der følger med overvægt, som hjertekarsygdom, gigt og diabetes.

Som overvægtig er det vigtigt, at du starter langsomt op, så du ikke bliver skadet. For at sikre dig mod skader, er det vigtigt, at du følger træningsprogrammet her i bogen og hverken løber hurtigere eller længere end angivet. For høj intensitet eller for mange kilometer er den sikre vej til skader - især hvis du er udfordret af din vægt.

I stedet skal du være tålmodig og bygge formen langsomt op. Forudsætningen for, at du i opstartsperioden får succes som overvægtig løber, er, at du bevæger dig i et meget roligt tempo - måske endda går - på dine første løbeture. I takt med at du får kilometer i dine ben, og vægten langsomt begynder at falde, vil din krop blive stærkere, og din form vil forbedres.

Vejer du for meget? Med vores BMI beregner kan du nemt og hurtigt teste, om du vejer for meget.

Fik du læst de andre uddrag fra bogen?

Dag 1: Sådan booster du din træningslyst Dag 2: 9 tricks der forebygger løbeskader Dag 3: Overvægtig? Sådan kommer du i gang med løbetræningen Dag 4: Sådan finder du det rigtige træningstempo Dag 5: Sådan træner du fedtforbrændingen med intervaller Dag 6: Derfor er løbetræning sundt for gravide Dag 7: 9 ting du SKAL huske før et halvmaraton

Bogen ”Kom i form til halvmaraton på 100 dage” er skrevet af Anders Ejbye-Ernst, der er journalist på Aktiv Træning og iForm. Anders har løbet på eliteniveu det meste af sit liv og allerede som 14-årig vandt han sit første danske mesterskab på 10 km landevej. Siden har han flere gange stået øverst på skamlen og bl.a. også været udtaget til det danske atletiklandshold. Selvom hans fokus i dag er på journalistikken, holder han stadig træningen ved lige og løber to gange dagligt. Hans næste mål er at løbe et maraton på under 2 timer og 30 minutter.

Bedste tider:

  • 3000m: 8.32.47 (2004)

  • 5000m: 14.53.77 (2007)

  • 10 km: 30.46 (2003)

  • Halvmaraton: 1.10.22 (2004)

  • Maraton: 2.30.51 (2013)


Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: