© iStock

Virker tidens mest populære og hypede slankekure?

Bliv klogere på, hvilken slankekur du skal vælge for at blive de overflødige kilo kvit.

1. februar 2019 af Martin Kreutzer og Jesper U. Larsen

Udvalget af slankekure er tilsyneladende uendeligt, og nye slanketrends popper op konstant. Den ene dag skal du spise som en stenaldermand, den næste er fastedage det hotteste. Det kan være svært at vælge en slankekur, som passer en selv optimalt, så Aktiv Træning hjælper her med at gøre valget lidt lettere.

Andres imponerende vægttab bør ikke være det eneste, du skeler til, når du skal vælge en slankekur. I stedet for bare at kaste dig over en kur, der er populær lige nu, gælder det om at finde en kur, der kan harmonere med din hverdag og livsstil, så du ikke giver op efter et par uger og falder tilbage i gryden med kalorier. På de næste sider kan du læse om de forskellige kure og forhåbentlig spore dig ind på, hvilken der er den rigtige for netop dig. Her giver kost- og slankeeksperten også sin vurdering af kurene. For selvom en kur får kiloene til at rasle af, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den er sund for kroppen i det lange løb.

1. DUKAN KUREN Er du vild med kød, er Dukankuren måske noget for dig. Den er delt op i fire faser, der har hver deres regler for, hvad du må spise, og hvad du ikke må.

Fase 1: angrebsfasen Hvor længe du skal være i ‘angrebsfasen’, afhænger af, hvor meget du vil tabe dig. Vil du smide 5-15 kilo, skal du være i angrebsfasen i 3-5 dage. Her spiser du stort set kun proteiner – så INGEN grøntsager, ris, kartofler og brød. Reglerne: » Spis 1,5 spsk. havreklid om dagen. » Drik 1,5 liter vand om dagen. » Gå 20 minutter om dagen. I denne fase må du ikke træne intensivt. » Det må du spise: magert kød, indmad, fisk, skaldyr, fjerkræ uden skind (dog ikke and og gås), æg og fedtfattige mejeriprodukter.

Fase 2: vekselfasen Her skifter du mellem dage, hvor du kun spiser proteinrig kost fra angrebsfasen, og dage, hvor du både spiser proteiner og grøntsager. Bliv i vekselfasen, indtil du har nået dit ønskede vægttab. Reglerne: » Spis 2 spsk. havreklid hver dag. » Dyrk 30 minutters motion om dagen – en gåtur er nok. » Spis 1/3 grøntsager og 2/3 protein på grøntsagsdagene. » De fleste grøntsager som kål, tomater, spinat og peberfrugter er tilladte. Men planter med meget stivelse er forbudt – fx kartofler.

Fase 3: konsolideringsfasen I konsolideringsfasen gælder det om at stabilisere vægten, så man undgår at tage det hele på igen. Denne fase varer 10 dage for hvert kilo, du har tabt med Dukankuren.

Reglerne i denne fase: » Spis 2 spsk. havreklid hver dag. » Du må spise alt fra fase 1 og 2, men nu kan du også tilføje et stykke frugt (dog ikke banan, vindruer, kirsebær og nødder), 2 skiver fuldkornsbrød og 40 gram ost om dagen. » I første halvdel af fasen må du spise én portion mad med stivelse om ugen (fx kartofler, ris og pasta). I anden halvdel må du spise to portioner om ugen. » I første halvdel af fasen må du indtage ét ‘festmåltid’ om ugen, hvor du spiser, præcis hvad du har lyst til. I anden halvdel må du spise to ‘festmåltider’ om ugen. » Én dag om ugen må du kun spise den proteinrige kost fra angrebsfasen. » Dyrk mindst 25 minutters motion hver dag.

Fase 4: stabiliseringsfasen Den sidste fase varer resten af livet. Reglerne er: » Seks af ugens syv dage kan du spise, hvad du har lyst til, og én dag om ugen spiser du kun den proteinrige kost fra angrebsfasen. » Spis 3 spsk. havreklid hver dag. » Dyrk mindst 20 minutters motion om dagen.

Ekspertens dom Det siger kostekspert Martin Kreutzer om Dukankuren:

En god kur til: Dem, der elsker kød og gerne vil følge en meget simpel diæt, hvor der ikke skal tages stilling til ret meget andet end at spise de tilladte madvarer. Kuren appellerer til de mænd, der fint lever med, at maden er lidt monoton, så længe den mætter.

Hvor sund er kuren? En del forskere stiller sig kritisk over for ekstreme proteinkure, som belaster nyrerne ganske meget. Her er Dukankuren en af de helt slemme. Samtidig er den lav på frugt og grønt.

Fordele: Vægttabet kommer ganske hurtigt. Mæthedsværdien er høj, og derfor er der relativt lidt sult forbundet med kuren.

Ulemper: Det kan godt være ret afsavnspræget at følge kuren, for de færreste almindelige måltider beror på massive mængder kød. Spiser man sammen med andre, vil det derfor ofte være kompliceret at følge kurens rammer.

2. 5:2 KUREN Del ugen op i to dage, hvor du faster, og fem dage, hvor du spiser en helt normal sund kost. Det er opskriften på 5:2-kuren – en af verdens simpleste slankekure. Er du til slankekure uden en masse besværlige regler, er 5:2-kuren værd at overveje. Den går i al sin enkelhed ud på, at du har to ugentlige fastedage, og de øvrige fem dage spiser du, som du plejer.

De 2 fastedage På fastedagene skal du ikke helt undvære mad, men du må dog højst indtage 600 kalorier fordelt på to måltider. Du vælger selv, hvilke dage du vil faste.

De 5 almindelige dage Ugens øvrige fem dage kan du spise normalt. Her skal der altså ikke tælles kalorier, men vær stadig opmærksom på at spise sundt – spis masser af grøntsager og fuldkorn, sluk tørsten i vand, og spar på sukker og tomme kalorier.

Motion 5:2-kuren siger ikke noget om, hvor meget motion du skal dyrke, så du kan fortsætte med din træning, præcis som du plejer. Dog bør du lægge dine løbe- og cykelture på de dage, hvor du spiser normalt. På fastedagene vil lange gåture i et moderat tempo være et godt valg, men også kort og intensiv styrketræning eller korte intervaller kan gå an – hvis du ikke bliver utilpas af det.

Eksempler på 300-kaloriersmåltider » Morgenmad: 2 dl skyr drysset med 10 gram mandler, et æble skåret i små tern og en tsk. akaciehonning. » Frokost: En skive groft rugbrød med 100 g torskerogn, 1 stribe rapsoliebaseret remoulade og tre gulerødder til. » Aftensmad: Et groft pitabrød fyldt med 75 g tun i vand eller kogt kylling samt 100 g blandet salat (peberfrugt, agurk, spidskål og tomat) og 1 tsk. dressing.

Ekspertens dom Det siger kostekspert Martin Kreutzer om 5:2-kuren:

En god kur til: Dem, der i forvejen spiser sundt, men alligevel har svært ved at tabe de sidste kilo. De to ugentlige fastedage giver et ganske solidt kalorieunderskud, som normalt vil resultere i et vægttab på et halvt kilo om ugen

Hvor sund er kuren? Der er solid dokumentation for, at fastekure virker sundhedsfremmende. Såvel blodtrykket, som kolesteroltallet reagerer positivt på det kraftige kalorieunderskud på fastedagene.

Fordele: Der er kun to ugentlige dage, hvor kosten skal i fokus. Ingen krav om motion, men blot en opfordring til at føre en almindelig sund livsstil.

Ulemper: Det er nemt at falde for fristelsen til at spise mere, end hvad godt er, på de fem ‘fridage’. Og så bliver udbyttet hurtigt nulstillet.

3. LCHF-KUREN Glem alt om fedtforskrækkelse! På LCHF-kuren skal du skære ned på kulhydraterne, men til gengæld må du spise mere fedt. LCHF står for low carb high fat, og her gælder det altså om at skrue voldsomt ned for kulhydraterne og op for fedtet. Du behøver ikke at tælle kalorier og må spise, når du er sulten.

Det må du spise: » Naturligt fedt som smør, olivenolie og kokosolie. » Kød (oksekød, svinekød, vildt, kylling). Vælg gerne fede udskæringer, og spis også fedtkanten på bøffen. » Fisk. » Æg. » Grøntsager – helst dem, der vokser over jorden. Dvs. alle former for kål, spinat, agurk, avocado, peberfrugter, tomater, svampe og mange flere. Rodfrugter skal man helst gå uden om, da de er rigere på kulhydrater og stivelse end andre grønsager. » Fede mælkeprodukter som piskefløde, cremefraiche (38 %) og fede oste. Hold igen med almindelige mælketyper, da de indeholder meget mælkesukker. » Nødder og bær i begrænsede mængder.

Det skal du undgå: » Kornprodukter som brød, ris, pasta og havregryn. Det gælder også de grove varianter – i LCHF-tankegangen er fuldkorn ikke godt, men blot mindre dårligt end det hvide brød. » Sukker (slik, kager, morgenmadsprodukter, sodavand, is m.m.). » Alkohol. » Margarine, transfedt og olier med højt omega 6-indhold – fx solsikke-, majs- og vindruekerneolie. » Frugt. Nogle – mindre strikse – LCHF-varianter tillader en smule frugt i kosten, men på grund af det høje indhold af frugtsukker skal det begrænses til et minimum. » Kunstige sødemidler og lightprodukter.

Ekspertens dom Det siger kostekspert Martin Kreutzer om LCHF-kuren:

En god kur til: Dem, der har et svingende blodsukker hen over dagen. Personer, der spiser meget stivelsesholdigt og ikke dyrker flittig motion, vil opleve, at kost og fysik kommer i bedre harmoni.

Hvor sund er kuren? Kuren kan være sund, men der er ikke garanti for det. Især ‘frygten’ for frugt er overdrevet og sundhedsmæssigt betænkelig. Vælges der for mange af de potentielt usunde fedtstoffer, kan kuren blive decideret usund. Den stiller derfor relativt store krav om kostforståelse. Det er vigtigt at understrege, at den strider kraftigt mod de officielle kostanbefalinger.

Fordele: Fordelingen af næringsstoffer matcher kroppens forbrændingsmønster på en almindelig inaktiv hverdag. Det giver systemet ro og resulterer derfor som regel i mere stabil energi. Princippet med at spise relativt meget fedt og spare på kulhydratkilderne er forholdsvis nemt at følge i en almindelig hverdag.

Ulemper: Madvarer, der traditionelt hyldes som sunde, er ‘forbudte’.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: