© iStock

Spis det rigtige fedt, protein og kulhydrat

Du får primært din energi fra de såkaldte makronæringsstoffer: protein, fedt og kulhydrat.

14. juni 2010

Spis det rigtige

Skal du tabe dig, er det vigtigt, at du indtager mad, der rummer alle 3 makronæringsstoffer. Det, på trods af at flere undersøgelser fx viser, at protein mætter bedre end kulhydrat og fedt. Det skyldes, at proteinernes små byggesten, aminosyrerne, påvirker de appetitregulerende centre i hjernen.

Men du kan ikke nøjes med at spise proteiner, som nogle populære slankekurer ellers har påbudt.

Kulhydrat og protein fra ét og samme hovedmåltid

Kroppen kræver både fedt, kulhydrat og protein fra ét og samme hovedmåltid, hvis mætheden skal være optimal. For få kulhydrater i måltidet kan resultere i, at blodsukkeret dykker, kort efter at du har spist. Det gør, at trangen til søde sager melder sig med så stor kraft, at du får lyst til at rydde en hel bagerbutik.

For lidt fedt i måltidet duer heller ikke. Fedtindtaget er underlagt biologisk kontrol, da kroppen har brug for en vis mængde fedt til at opbygge væv. Får du færre fedtstoffer, end kroppen har behov for, reagerer den med en specifik lyst til fedt. Det gælder især, hvis din tilførsel af livsnødvendige, flerumættede fedtsyrer er mangelfuld.

Gode, kilder til de forskellige makronæringsstoffer er:

  • Protein: Tun, kylling, kalkun, æg, magre mejeriprodukter samt magert, rødt kød.

  • Kulhydrat: Grove grønsager som broccoli, rodfrugter, bønner, ærter og kål. Fuldkornsprodukter som groft brød, brune ris og fuldkorns pasta.

  • Fedt: Fed fisk som laks, makrel og sild, nødder, avokado og gode planteolier som oliven-, raps- og hørfrøolie.

Få mere ud af træningen

Vil du have mere ud af din træning? Så skal du have det rigtige gear. Lige nu kan du få lækker træningstrøje fra Craft sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Trøjen er lavet i et let, blødt og elastisk materiale, der følger dine bevægelser helt suverænt. Den er desuden fantastisk til at transportere den overskydende varme væk fra kroppen, og det betyder, at du kan bruge den til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven, træning i fitnesscenteret eller på løbeturen.


Pulloveren har en værdi af 599 kr., men lige nu kan du få den sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Læs mere om det skarpe tilbud her – og rigtig god fornøjelse med din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: