Vægtforøgelse
Vægtforøgelse

Det er ikke (nødvendigvis) din skyld, hvis du tager på midt i livet, viser ny forskning. 

© iStockphoto

Vægtforøgelse er kroppens egen skyld

Selv om du træner og spiser på samme måde gennem livet, vil du sandsynligvis tage på, når du bliver ældre

16. maj 2017 af Hans Westhausen Gottlieb

Med tiden vil mange 40-50-årige opleve, at det tidligere så stramme maveskind på mystisk vis bliver erstattet af blødere former. Og det til trods for, at kost- og motionsvaner er uændrede.

I USA tager voksne i snit 13,6 kg. på, fra de er 20 år til 50 år. Men ifølge ny forskning fra det amerikanske National Institutes of Health, så kan du imidlertid godt parkere en eventuel skyldfølelse, for det er kroppen selv, der står for ændringerne.

Enzym skyld i øget vægt og dårligere kondi

Forskerne har identificeret et enzym, DNA-PK (DNA-dependent protein kinase), som tilsyneladende bliver mere aktivt, efterhånden som vi ældes.

I et forsøg med midaldrende mus gav forskerne de små firbenede en diæt rig på fedt, men de af musene, som fik blokeret DNA-PK-enzymet, tog ikke nær så meget på som de andre mus. Faktisk var der hele 40 pct. mindre vægtforøgelse.

Derudover øgede de mus, der fik blokeret enzymet, antallet af mitokondrier i muskelcellerne, og som konsekvens fik de en bedre kondi.

Lavere vægt og bedre kondi

”Vores samfund tillægger vægtforøgelse og dårlig form midt i livet forkerte livsstilsvalg og manglende viljestyrke,” siger Jay Chung fra NIH, der var en af forskerne bag museforsøget.
"Men dette studie viser, at der er et genetisk program, drevet af et overaktivt enzym, som fremmer vægtforøgelse og en nedadgående formkurve midt i livet."

Da der er tale om museforsøg, ved forskerne endnu ikke, om en blokering af enzymet vil have samme effekt på mennesker, men håbet er, at man på sigt kan bruge forskningen til at udvikle vægttabsmedicin.

Kilde: Cell Metabolism

Kender du dit BMI? Tag vores BMI-test her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: